Niëns

Rechtbank Limburg verklaarde op dinsdag 21 augustus Niëns Horeca BV failliet. Eén van de bekendste horeca-ondernemingen in Peel en Maas was plots failliet verklaard. Al snel bleek echter dat het restaurant, café en bowlinggedeelte gewoon open kunnen blijven. Waar ik mij vervolgens aan ergerde, waren de reacties dat het nieuws 'niet klopte'.

Verschillende keren zag ik het staan onder berichten op Facebook waarin melding werd gemaakt dat Niëns failliet was verklaard. 'Klopt niet', 'Is niet waar' en 'Blijft gewoon open' zag ik voorbij komen. De laatste opmerking is de enige die klopt.

Ik ergerde me mateloos aan mensen die op Facebook beweerden dat het niet waar was, terwijl er gewoon een rechtbankuitspraak lag. Dan is de discussie toch voorbij? De rechtbank heeft beslist dat Niëns failliet is. Die zin is op geen enkele manier fout te interpreteren. Wij hebben nergens onwaarheden verspreid.

Natuurlijk moest het genuanceerd worden en kwam Niëns later met een verklaring. Let wel: toen had ik inmiddels vier keer gebeld naar de Maasbreese onderneming voor een reactie. Bij Niëns werd ook helemaal niet flauw gereageerd en snapten ze dat ik het bericht online had gezet. Ze konden echter nog geen reactie geven, omdat er nog overlegd moest worden.

Ik kreeg het gevoel dat mensen 'de media' en dit geval de HALLO betichtten van sensatiezucht. Dat was dus absoluut niet het geval. Eén van de grootste, oudste en bekendste horecazaken van Peel en Maas werd failliet verklaard. Dat lijkt me genoeg aanleiding voor een verhaal. Alle journalistieke regels zijn vervolgens gevolgd.

Rest mij nog te zeggen dat ik het zelf ook heel vervelend voor de mensen van Niëns en ik hoop dat ze alles geregeld krijgen en gewoon open kunnen blijven. Bij een faillissement is niemand gebaat.