Poll week 37

Minderjarigen zijn zelf verantwoordelijk voor hun alcoholgebruik

Jeugdsoos 't Waeske in de Zuid-Limburgse plaats Guttecoven wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de dood van een 15-jarige jongen. De jongen had die avond veel gedronken in de jeugdsoos en werd onderweg naar huis aangereden toen hij probeerde de snelweg over te steken. Justitie eist dat 't Waeske 10.000 euro betaalt aan de Stichting Kind en Alcohol en de jeugdsoos hangt een boete van 10.000 euro boven het hoofd.

Je kunt het een jongerencentrum of jeugdhonk niet aanrekenen dat een minderjarige dronken wordt en onderweg een ongeluk krijgt. Ook al wordt er door vrijwilligers nog zo streng op gelet en worden er bandjes uitgedeeld, als iemand graag alcohol wil drinken, dan lukt hem of haar dat toch wel. Bijvoorbeeld door 18+-ers te laten bestellen. Dus waarom zou de jeugdsoos verantwoordelijk zijn? Dat doen minderjarigen dan toch zelf?

Aan de andere kant is het wel zo dat jongerensozen een bepaalde verantwoordelijkheid dragen, omdat ze er juist voor de jeugd zijn. Vrijwilligers moeten minderjarigen het bier afnemen, of dronken jeugd bier weigeren. En even checken dat diegene niet alleen naar huis gaat, is toch ook een kleine moeite. Want verantwoordelijkheid stopt toch niet bij de uitgang?

Minderjarigen zijn zelf verantwoordelijk voor hun alcoholgebruik. Wat vindt u?