Kunstwerken creëren met een kettingzaag

Het is niet het meest gangbare gereedschap om een kunstwerk mee te vervaardigen, maar Lars Cuijpers maakt voornamelijk gebruik van een kettingzaag als hij bezig is. De 31-jarige Beringnaar maakt namelijk beelden uit houten stammen. Een arend, een tractor en een grazend paard wist Lars al te creëren met niets meer dan zijn eigen inbeeldingsvermogen en wat gereedschap.

De hobby van Lars begon zo'n vijf jaar geleden. In zijn tuin in Beringe stond een rottende populier. Die moest weggehaald worden en omdat Lars ooit eens gezien had dat iemand een stoel had gezaagd uit een boomstam, wilde hij dat ook proberen. "Mijn vriendin Daantje vroeg toen of ik er niet iets mooiers van zou kunnen maken dan een stoel", vertelt Lars. De boom stond in de kippenren dus een haan bleek een geschikte kandidaat voor het kunstwerk. "Ik had het idee in mijn hoofd en begon maar gewoon stukken uit die stam te zagen. Dat lukte vrij goed en zo ontstond mijn eerste kunstwerk."

Omdat de kippenren in een weitje aan de weg ligt, zagen voorbijgangers de zelfgemaakte haan staan. "Mensen die langs kwamen, stopten bij het beeld en vroegen wie de maker was. Als ik dan vertelde dat ik het zelf had gemaakt, kwam de volgende vraag. Of ik niet bij hen ook zoiets zou kunnen maken. Zo heb ik bij iemand in Beringe de eerste creatie buiten de eigen tuin gemaakt." Daarna ging het balletje rollen en zagen weer andere mensen de beelden staan. Zo bleven de opdrachten binnenkomen bij de Beringnaar.

In de vijf jaar dat hij bezig is, maakte Lars zo'n dertig beelden. "Het is gewoon een hobby, dus ik maak ze vooral als ik wat tijd over heb. Soms heb ik drie maanden niks en soms maak ik er twee in de week. Misschien dat ik ooit kan overwegen het professioneel te gaan doen, maar nu nog niet." Per kunstwerk is hij toch behoorlijk wat tijd kwijt, vertelt hij. "Ik schat dat het grove werk met de kettingzaag zo'n 1,5 tot 2 uur duurt." Daarna zijn de beelden nog niet klaar, legt hij uit. "Dan ga ik met het kleiner gereedschap aan de slag om de details aan te brengen." Dan komen de schuurband, slijpschijf, dremel en beitel tevoorschijn. "Voordat ik daarmee klaar ben, ben ik toch twee of drie uur verder."

Het scheelt misschien tijd dat Lars van tevoren niet helemaal uitzoekt hoe hij een beeld moet maken. Hij heeft het idee in zijn hoofd en gaat aan de slag. "Ik heb een plaatje in de kop en als ik de stam zie, visualiseer ik het beeld in het hout en dan begin ik met zagen. Niet te veel, want terugzetten gaat niet. Uiteindelijk wordt de vorm steeds zichtbaarder. Ik heb vroeger ook veel getekend en eigenlijk is dit bijna hetzelfde, alleen dan 3D." Het lukte Lars om inmiddels al arenden, een tractor (een 2D-variant) en een grazend paard te maken. Het meestvoorkomende beeld is echter de uil. "Bij een uil haal je het meeste uit een stam. Die zitten rechtop en hebben wat plattere koppen. Bij het paard heb ik bijvoorbeeld alleen een boegbeeld kunnen maken. Meer lukt niet bij een stam."

De hobby van Lars is een vrij zeldzame. "Ik ken niemand anders in Peel en Maas die het ook doet", vertelt Lars die bij de technische dienst van geldmachines werkt. "Ik heb ook al wat aanvragen op het lijstje staan. Het is leuk om iets te hebben wat niemand anders heeft. Alle beelden zijn uniek. Dat vind je niet in een tuincentrum." De reacties van 'klanten' vindt Lars geweldig, maar hij heeft een andere reden waarom hij de beelden maakt. "Ik vind het gewoon echt vet dat ik met een machine die bedoeld is om te vernietigen, iets maak. Ik creƫer iets nieuws met een ding dat eigenlijk alleen kapot maakt. Dat is een mooie gedachte."

Kijk voor meer foto's op de Facebook-pagina Lars Chainsaw Works