Gemeente en RD Maasland akkoord over uittreedsom

Gemeente Peel en Maas en Reinigingsdienst RD Maasland hebben een akkoord bereikt over de uittreedsom die de gemeente moet betalen vanwege het verlaten van de Gezamenlijke Regeling. Het gaat om een bedrag van 1.127.000 euro. Met de overeenkomst komt een einde aan het conflict dat al een aantal jaar duurt. Het conflict ontstond toen de gemeente in 2015 bekendmaakte uit de samenwerking te willen stappen en zelf het afval te willen ophalen.

De gemeente besloot de samenwerking met de afvalverwerker stop te zetten, omdat het volgens de instantie zo'n 100.000 euro per jaar zou schelen als het zelf het afval zou ophalen. De regeling met RD Maasland stamde uit de tijd voor de herindeling van de gemeentes. De voormalige gemeentes Kessel en Meijel zaten in die regeling, waardoor die ook bleef gelden na de fusie tot Peel en Maas.

Gemeente Peel en Maas zat samen met de gemeenten Leudal, Maasgouw en Roerdalen in de Gezamenlijke Regeling. Omdat Peel en Maas uit de regeling stapt, moeten de andere gemeenten meer gaan betalen. Dat is één van de redenen dat Peel en Maas een uittreedsom moet betalen. "De gemeente betaalt een soort compensatie richting de andere gemeentes om ervoor te zorgen dat zij verder kunnen gaan", laat een woordvoerster van gemeente Peel en Maas weten. "Het gemis moet opgevangen worden."

Na flink wat juridisch getouwtrek, al gaande sinds 2015, over de uittreeddatum en de hoogte van de som die Peel en Maas zou moeten betalen, kwamen de partijen er onlangs onderling uit. In december stemde de gemeenteraad achter gesloten deuren in met het betalen van ruim 1,1 miljoen euro om zo uit de Gezamenlijk Regeling te kunnen stappen. RD Maasland eiste eerder ruim 1,8 miljoen euro en op een later moment nog bijna 1,5 miljoen euro. De gemeente betaalde dat laatste bedrag voor de zekerheid en heeft het verschil met de daadwerkelijke uittreedsom al terug gestort gekregen.

“Een soms moeizaam proces hebben we uiteindelijk toch samen tot een oplossing weten te brengen. Ik ben blij dat we dit langlopend dossier op deze manier kunnen afsluiten", aldus wethouder Paul Sanders. Ook oud-bestuursvoorzitter en wethouder van de gemeente Maasgouw, J. Lalieu, die namens RD Maasland het proces begeleid heeft, geeft aan blij te zijn dat het onderlinge geschil zonder verdere rechtsgang op deze manier afgesloten is.