Het ongrijpbare geheel van De Pluus

De vereniging voor 'vastelaovesliefhebbers' De Pluus houdt ook dit jaar weer het Pluuzebal. Bij zaal Thoes in Panningen komen op zaterdag 9 februari bij elkaar voor een avond vol improvisatie en het 'vastelaovesgeveul'. Wat begon als een clubje vanuit een Panningse joekskapel is uitgegroeid tot een ongrijpbaar geheel van mensen die houden van de vastelaovend, zo vertelt Ruud Lücker.

"Iedereen is welkom", begint Ruud, één van de initiators van FC De Pluus. "Het is geen besloten feest of groep. We horen nog wel eens dat mensen zich afvragen of ze wel mogen komen naar het Pluuzebal. Uiteraard mag dat. We hebben plek voor 150 mensen, daarna is het vol. Het lijkt misschien een beetje alsof we een carnavalsvereniging zijn, maar dat zijn we zeker niet. We letter er ook goed op dat onze activiteiten zich niet bijten met die van de carnavalsverenigingen uit de buurt."

Ieder jaar wordt ook een prins uitgekozen op het Pluuzebal. "Dat bekijken we op de avond zelf", vertelt Ruud. "Met iets van stemmen wordt dan beslist wie het wordt. We vragen aan de kandidaten wel of ze het willen natuurlijk. Vorig jaar hadden we prins Michael. Die was meer toevallig op het bal, maar ging helemaal los toen hij tot prins werd benoemd." Naast de prinsonthulling is het volgens Ruud vooral flauwekul, lichte entertainment en er zijn optredens van allerlei muziekgroepen. "We maken niet bekend wie er optreden. Dan heb je de kans dat mensen komen voor een bepaalde naam. We willen juist dat ze komen voor de avond zelf."

De Pluus probeert iedere keer de avond op een ludieke manier aan te kleden. Voor deze editie is het thema een live televisie-uitzending. "We hebben een eigen televisiezender gemaakt, PZB4", aldus Ruud. "Daarmee hebben we laatst al een uitzending van Omroep P&M 'gehackt'." In de video die midden in een aflevering van het Vastelaovescafé voorbij kwam, was Christiaan van Roij te zien als medium die gebeld wordt door prins Michael.

Nieuw Sjpek met Eierbal

Het Pluuzebal kan gezien worden als het begin van de 'vastelaovend'. Dit jaar heeft De Pluus besloten ook een bal aan het einde van de periode te organiseren. In café Tinus in Panningen vindt op dinsdag 4 maart, de laatste dag van carnaval, vanaf 23.11 uur het Sjpek met Eierbal plaats. "Bij De Pluus zitten veel artiesten die optreden met de 'vastelaovend'. Daarom dat we nog voor de dagen al een bal hebben en eentje als het bijna is afgelopen. Dan hebben we tijd."

Het Pluuzebal begint om 20.30 uur bij Thoes. De deuren gaan om 20.00 uur open en van 20.30 tot 21.15 uur is de receptie van de aftredende prins Michael. Daarna begint het programma. "Verkleed komen mag", aldus Ruud. "Maar het hoeft niet. Alles is goed."