Restauratie Meijelse kerk van start

De grootste restauratie in de geschiedenis van de Sint Nicolaaskerk in Meijel is van start gegaan. Op zaterdag 2 februari werd het startsein gegeven voor de grootscheepse verbouwing van het gebouw, dat onder meer een nieuw dak, nieuwe verlichting en een beklimbare toren krijgt. Het kerkbestuur is nog bezig de laatste 30.000 euro bij elkaar te krijgen om het begrotingsgat te dichten.

Schutterij St. Nicolaas uit Meijel viert dit jaar haar honderdjarig bestaan en mocht daarom het startschot van de restauratie muzikaal inluiden. Dat deden de muzikanten vanaf de toren van de kerk, die straks toeristen moet gaan trekken.

Gedeputeerde Hubert Mackus, wethouder Wim Hermans, Joost Stemkens van Dorpsoverleg Meijel, bestuurslid Frits Berben van het Sint Vincentiuscluster en kapelaan Roger Maenen gaven samen het startsein voor de restauratie. Dat gebeurde door het officieel overhandigen van enkele dakleien aan de wethouder en gedeputeerde. De kerk, die ook wel de 'kathedraal van de Peel' wordt genoemd, krijgt nieuw voegwerk, een nieuw dak, nieuwe verlichting, nieuwe goten en een trap naar de vijftig meter hoge toren waarlangs bezoekers naar boven kunnen klimmen. Vanaf de toren hebben ze dan een weids uitzicht over de omgeving. Het is de bedoeling dat de restauratie aan het einde van dit jaar klaar is.

Jos van Hal, vice-voorzitter van de Vincentiusparochies waar de Meijelse kerk bij hoort, is blij dat de restauratie nu eindelijk van start gaat. "We hebben veel medewerking gehad van alle instanties waar we mee te maken hebben gehad, waardoor er nu gewerkt kan worden." De restauratie wordt grotendeels betaald door de provincie, gemeente, bisdom Roermond en het Prins Bernard Cultuurfonds. Het kerkbestuur moest zelf 170.000 euro bijdragen en besloot dat via de Meijelse gemeenschap te bewerkstelligen door een giftenactie op te zetten. Dat gat is bijna gedicht, aldus Van Hal. "Er is nog zo'n 30.000 euro nodig. De giften druppelen nog steeds binnen, dus we maken ons er geen zorgen over dat we dat niet bij elkaar krijgen. Hoe dan ook hebben we in december een mooie, vernieuwde kerk die weer helemaal verlicht wordt als vanouds."