Vijfde LVK-finale voor De Breurkes

Het duo De Breurkes uit Panningen heeft de finale van het Limburgse Vastelaovesleedjes Konkoer bereikt. De overige halve finalisten uit Peel en Maas haalden het niet. De finale vindt dit jaar plaats in het MECC in Maastricht op vrijdag 15 februari. Het wordt de vijfde keer dat de Panningse broers hun opwachting maken in de finale.

Manon & Bart uit Baarlo, De Batjakkers uit Egchel en Panningen en Pim & Chantal uit Kessel en Maasbree haalden de finale niet. "Helaas voor ons dit jaar geen LVK", schreven Pim en Chantal op Facebook. "We willen bij deze alle finalisten feliciteren. In het bijzonder natuurlijk De Breurkes uit Panningen ook uit Peel en Maas." Ook De Batjakkers feliciteerden de overige finalisten. "Helaas, niet door. Maar een dikke proficiat aan alle finalisten! De 'vastelaovend' wordt er niet minder door (Een klein beetje dan...)." Manon & Bart lieten ook weten het jammer te vinden niet door te zijn. "Maar wat was het weer sjiek om dit mee te mogen maken."

Het nummer waar De Breurkes mee gaan proberen de hoofdprijs binnen te halen, heet 'Wat kin ut sjille?!'. Het lied is geschreven door Mark van Mullekom en Robert Janssen, beiden woonachtig in Helden. De finalisten van het LVK worden altijd in een vier uur durende uitzending van L1 Radio bekendgemaakt. De Breurkes waren de allereerste groep die het goede nieuws mocht ontvangen.

In café Dotje in Panningen werd hen het goede nieuws verteld. "We zaten eigenlijk net bij Dotje toen er al een camera van L1 binnen gestormd kwam", vertelt René Schers, één van de twee broertjes. "We waren helemaal verrast. Uiteraard zijn we superblij met de finaleplek." In de finale staan liefst zes debutanten. Veel gevestigde namen als Kartoesj, Toddezèk en Marleen Rutten redden het dit keer niet. René: "Ik las ergens een stuk over de ervaren rotten die wel de finale hebben gehaald en wij werden daar ook bij genoemd. Dat is natuurlijk wel leuk om te lezen."

René hoopt bij de eerste tien te eindigen. "Alle nummers die in de finale staan, horen daar volgens mij wel thuis. Daarom doe ik een voorzichtige voorspelling met het halen van het linkerrijtje." De Breurkes hebben er in ieder geval zin in. Ze staan als zestiende optreden gepland in de finale die plaatsvindt in congres- en beurzencentrum MECC en om 20.00 uur begint. De finale wordt bezocht door liefst zevenduizend man publiek. Stemmen op De Breurkes kan na afloop van de finale op vrijdag 15 februari.