Geplukt Sjon Wijnen

Na jaren een eigen maatschap te hebben gehad, werkt Sjon nu sinds een jaar weer voor een baas. Doordeweeks is hij tussen de aardbeien- en aspergeplanten te vinden en in zijn vrije tijd mikt hij graag op bölkes bij schutterij Sint Martinus in Maasbree. Deze week wordt Sjon Wijnen (45), of 'Sjon van Jan van Tômpertoën', geplukt.

Jan (74) en Truus (72), Sjons ouders, zitten al jaren bij de 'Breetse' schutterij. Hoewel Sjon altijd heeft gezegd dat hij de liefde voor die hobby niet met hen deelde, is hij sinds vijf jaar ongekostumeerd lid van de schutterij. "Ik wilde in de winter iets te doen hebben 's avonds en mam stelde voor een keer mee te gaan schieten." Sindsdien is ook Sjon gefascineerd door de bölkes.

Tussen oktober en maart, voor de 'vestelaovend' in Maasbree losbreekt, wordt er één keer in de twee weken geschoten in het clubhuis van de schutterij op de Schorweg in Maasbree. "We hebben tien competitieavonden. In de winter met de windbuks, in de zomer met de grote buks buiten", aldus Sjon. "Een 'foefje' om goed te leren schieten is er in mijn ogen niet. Je moet de rust houden en een beetje gevoel ervoor krijgen, dan leer je het vanzelf. Wat het nu zo leuk maakt, is die onderlinge competitie. Heb ik hem nu geraakt, of toch niet? Maar het doet niets af aan de sfeer. Na het schieten drinken we gewoon een pilsje met elkaar."

STREAMER: 'Zoon schiet beter dan ik'

Bij de schutterij kennen ze de familie Wijnen inmiddels wel. Niet alleen zijn Sjon zelf en zijn ouders zijn lid, zonen Jan (14) en Thijs (12) ook. Sjons vrouw Yvonne (43) gaat in de zomer geregeld mee. "Oma heeft ze ermee aangestoken. Ze nam ze er altijd mee naartoe. Jan schiet inmiddels beter dan ik."

Sjon is bijna zestien jaar getrouwd met Yvonne. "We zagen elkaar tijdens het prei poten en in het Mafcentrum tijdens het uitgaan." Volgens Sjon sloeg de vonk echter ver buiten Maasbree over. "Tijdens een optreden van The Celtic Soulbrothers, een bandje uit Maasbree, in het Zuid-Hollandse Pijnacker." De twee zijn sinds 1990 samen en stapten in 2003 in het huwelijksbootje. Tot vorig jaar hadden ze samen een bedrijf, waarmee ze diverse soorten sla en prei teelden. Nu telen ze nog op kleinere schaal een paar soorten groenten, die ze in hun versautomaat verkopen.

Met het bedrijf trad Sjon in de voetsporen van zijn ouders. "Mijn vader heeft bij loonbedrijf Hermans gewerkt om de hoek. Thuis had hij varkens en teelde hij asperges erbij. Uiteindelijk is hij voor zichzelf begonnen." Sjon groeide op met zijn twee jaar jongere zusje Erna, die naar Sevenum verhuisd is. Zelf woont hij nog altijd in het ouderlijk huis, waar pap het bedrijf begonnen is. "Ik heb de biologische school in Panningen gedaan en daarna de agrarische hogeschool in Horst gevolgd." Sjon werkte eerst bij de loonwerker om de hoek, trad in 1995 in de maatschap van zijn ouders en nam het bedrijf uiteindelijk over. Zijn vrouw Yvonne, die altijd in de bloemen werkte, kwam in 2009 in het bedrijf.

STREAMER: Het journaal is vaste prik

Vorig jaar stopte het stel met hun teeltbedrijf. "We moesten enorm gaan groeien, of iets anders gaan doen om een inkomen te blijven verdienen", aldus Sjon. "Zo besloten we de moeilijke keuze te maken om te stoppen." Yvonne zit weer tussen de bloemen en planten bij een tuincentrum. Sjon werkt inmiddels bij een aardbeienplanten- en aspergeplantenteler in Meterik. "Het went nu een beetje en het werk bevalt goed. Het grootste verschil is dat ik nu om 17.00 uur naar huis kan en dan ook echt klaar ben. Toen we een eigen bedrijf hadden, was dat wel anders. Dan ging je regelmatig 's avonds nog even door."

Nu heeft Sjon een heel ander avondritme. "Vaste prik is het journaal om 18.00 uur, dat wil ik altijd zien. Zo blijf ik een beetje op de hoogte van het nieuws. Vaak fiets ik ook een rondje met onze hond Senna aan de riem. Maar ik vind het ook heerlijk om op de bank bij de kachel te gaan zitten en mijn zelfgekloofde hout op te stoken. Dat is deze tijd van het jaar echt genieten."