Minister op bezoek bij Meijelse Jac

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge was op woensdag 30 januari te gast in Meijel. De CDA-politicus bezocht zorgcentrum Sint Jozef en ging daar op bezoek bij Jac Heeskens. De Jonge praatte met de 88-jarige Jac over hoe belangrijk het is voor echtparen om dicht bij elkaar te kunnen wonen. Ook pakte directeur van Sint Jozef Corine Remmers haar moment om de minister haar ideeën voor te leggen.

Een flinke groep fotografen en CDA-prominenten uit de gemeente stond op woensdag de minister op te wachten voor zijn bezoek aan Sint Jozef. Van CDA Peel en Maas waren onder meer wethouder Wim Hermans, fractievoorzitter John Timmermans en voorzitter Hans Lansbergen aanwezig. Ook Marlou Absil, in de race voor een zetel in de Provinciale Staten, stond klaar om de minister op te vangen tijdens zijn publiciteitsbezoek. Achter aan de rij stond Jac Heeskens.

De 88-jarige Jac woont sinds december in een aanleunwoning van het zorgcentrum. Hij werd geboren en getogen in Meijel en is al sinds mensenheugenis samen met zijn vrouw Anneke. Die is echter aan het dementeren en herkent Jac niet altijd meer. Na jaren wachten kon Jac vorig jaar naar de aanleunwoning en is hij zodoende altijd dicht bij zijn vrouw die in het zorgcentrum verblijft. "Het was een lot uit de loterij dat ik hierheen kon", vertelt Jac. "Nu kan ik iedere dag bij Anneke langsgaan."

STREAMER: Met de minister praten over biljarten

CDA Peel en Maas nodigde minister De Jonge uit om langs te komen en besloot de politicus in Sint Jozef te ontvangen. "Het zorgcentrum is namelijk op een unieke manier geworteld in de Meijelse gemeenschap", vertelt Marlou Absil, de nummer twee op de Noord-Limburgse CDA-lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart. "Twee jaar geleden hebben we een bijeenkomst gehad in Koningslust voor ouderen. Daaruit bleek dat het scheiden van echtparen een groot probleem is en lastige, pijnlijke situaties oplevert. Daarom wilden we hier laten zien hoe het ook kan."

Om dat treffend aan de minister te laten zien, werd meneer Heeskens gevraagd zijn aanleunwoning beschikbaar te stellen. De minister was heel geïnteresseerd, vertelt Jac. "Hij wilde van alles weten." Zo vroeg de minister onder meer naar de bezigheden van de Meijelnaar. "Ik biljart veel", vertelde Jac. "Doet u dan driebanden of een ander spel", was de eerste reactie van De Jonge. Jac: "Gewoon Libre. Dat is al genoeg nadenken voor ons."

Ook de vrouw van Jac was onderwerp van gesprek. "Herkent ze u nog wel?", vroeg de minister. "Mijn gezicht wel", aldus Jac. "Dan krijgt ze altijd een glimlach om de mond. 'Dès unne goeje', zegt ze dan." Jac wil graag dat de vrijwilligers meer aandacht krijgen van de minister. "Die komen iedere dag hier eten brengen, gaan mee wandelen en in september lopen ze met ons naar kermis. Geweldige mensen zijn dat."

STREAMER: Uitnodiging voor het ministerie

Na het bezoek aan de woning van Jac sprak de directeur van Sint Jozef, Corine Remmers, de minister nog aan over haar zorgen en ideeën. "Er zijn veel te veel verschillende zorgverleners die naast elkaar werken. Dat moet terug gebracht worden." Minister De Jonge besloot Remmers uit te nodigen voor een gesprek op het ministerie over het onderwerp. "Daar ga ik zeker gebruik van maken", aldus Remmers. "Ik wil heel graag meedenken."

De CDA-leden uit Peel en Maas gingen vervolgens nog met de minister in gesprek over de Wmo en hoe het in onze gemeente geregeld is. Meneer Heeskens keek van een afstandje toe. "Een heel aardige man", vertelt hij over de minister. "In de toekomst gaan we zien wat hij met mijn verhaal gaat doen. Nu gaan we nog even koffie drinken."