'Geef jongeren een plaats en praat met ze'

Toen Michel Geurtjens en Vincent Admiraal op donderdag 10 januari de HALLO Peel en Maas lazen, werden ze geprikkeld door de poll. Die ging namelijk over het bestrijden van hangjongeren. De twee jongerenwerkers van welzijnsorganisatie Vorkmeer zijn echter van mening dat de jongeren helemaal niet bestreden hoeven te worden. “Geef jongeren een plek om elkaar te ontmoeten en ga met ze in gesprek, ze zijn een belangrijk onderdeel van de samenleving.”

De poll in de HALLO was gebaseerd op het feit dat visclub HSV De Ruisvoorn uit Helden al jaren last heeft van een groep jongeren die vaak rotzooi achterlaat op de parkeerplaats van de visvijver. Leden van de club en cliënten van Daelzicht zijn elke week verschillende uren bezig om alle rotzooi in de prullenbakken, er staan er drie op de parkeerplaats, te gooien.
De poll van 10 januari luidde: ‘Hangjongeren bestrijd je door thuissituatie aan te pakken’. Jongerenwerkers Michel en Vincent hebben al behoorlijk wat ervaring met hangjeugd en wilden graag wat dingen kwijt hierover. “Ten eerste noemen wij het geen hangjongeren”, vertelt Michel. “Het zijn jongeren die zich op een plek ontmoeten. Hangjongeren geeft meteen een bepaald negatief beeld. Daarnaast hoef je ze helemaal niet te bestrijden. Jongeren willen graag een eigen plek, ze willen elkaar ‘face-to-face’ ontmoeten om dagelijkse dingen met elkaar te bespreken. Ze zoeken vrijheid, het liefst even zonder ouders, ongeacht de thuissituatie. Om deze redenen staan ze vaak op een openbare plek. Zij hebben net zoveel recht om daar te staan als iedereen. Als ze overlast veroorzaken, is het natuurlijk anders.”
Overlast ondervinden ze bij de visclub zeer regelmatig. Wat dan het allerbeste werkt volgens Michel en Vincent is in gesprek gaan met de jongeren. “Het beste is om vóór het moment dat er overlast is al een keer kennis te gaan maken”, vertelt Vincent. “Zo krijg je een band. Bij nieuwe buren stel je jezelf voor. Waarom zou je dit niet doen bij jongeren die zich geregeld bij jou in de straat ontmoeten? Je leert elkaar kennen en kunt elkaar makkelijker aanspreken. Als je niets zegt en alles laat gebeuren, bouwt de frustratie zich op. Vanuit deze frustratie zeg je eerder woorden die je liever niet zegt. Dan ontstaat er een vijandige sfeer.”
Vaak wordt snel de politie of gemeente gebeld om te klagen. “Jongeren denken dan: waarom komen die omwonenden niet naar ons toe? Het ontbreekt aan een band”, aldus Vincent en Michel. “We begrijpen dat het lastig kan zijn om alleen op de groep jongeren af te stappen, maar je kunt ook altijd een buurman of een van ons vragen mee te gaan. We kunnen ondersteunen in het gesprek om jongeren en buurt te verbinden. Vaak blijkt dan dat de buurtbewoners wel een aantal van de jongeren kent en dan is het probleem minder erg”, zeggen de jongerenwerkers.
De jongeren maken deel uit van de gemeenschap, zo bepleiten Michel en Vincent. “Ze horen er ook gewoon bij. Je kunt ze beter een plek geven waar ze elkaar kunnen ontmoeten. We organiseren ook bijeenkomsten voor buurtbewoners waar we tips en tricks geven over hoe je met de jongeren in contact komt.” Wat volgens Michel en Vincent in ieder geval niet gewenst is, is camera’s ophangen of een apparaat neerzetten dat irritante, hoge geluiden voortbrengt. “Dan gaan die jongeren gewoon ergens anders heen en krijg je de overlast ergens anders”, vertelt Vincent. “Een waterbedeffect.”
Over het specifieke geval bij de visvijver kunnen de twee niet al te veel zeggen. “We weten niet precies wat daar gebeurd is en gebeurt”, vertelt Michel. “Het is lastig te zeggen hoe het aangepakt kan worden.” Vincent is toevallig al jaren lid van de visvereniging en heeft zich bij het bestuur van de club gemeld om mee te praten over de situatie. “Ik schrok wel van wat ik las in de HALLO. Daarom heb ik me als jongerenwerker aangeboden. We gaan in gesprek met zowel de jongeren als het bestuur om ze te ondersteunen tot een gezamenlijke oplossing te komen.”
Mensen die nog vragen hebben aan de jongerenwerkers kunnen contact opnemen met Vorkmeer.