Ton voor fietser die dwarslaesie opliep

Gemeente Peel en Maas moet een wielrenner minimaal 100.000 euro schadevergoeding betalen. De man botste drie jaar geleden op een onoverzichtelijk fietspad op de Haagweg in Kessel-Eik op een tegenligger en liep daardoor een dwarslaesie op. Rechtbank Limburg stelde gemeente Peel en Maas aansprakelijk voor de schade die de man opliep.

Het bedrag van 100.000 euro is een voorschot, zo blijkt uit de uitspraak van de rechtbank. Hoe hoog het bedrag uiteindelijk gaat worden is niet bekend, zo laat een woordvoerder van gemeente Peel en Maas weten.

De wielrenner fietste op 30 augustus 2015 met twee wielervrienden op het fietspad tussen de Schoor in Neer en de Haagweg in Kessel-Eik. In een bocht kwam hij in botsing met een tegemoetkomende fietser. Door het ongeluk liep de wielrenner een dwarslaesie ter hoogte van de nek op en raakte hij arbeidsongeschikt. Hij moest na het ziekenhuis revalideren en zijn huis aanpassen vanwege zijn handicap.

Volgens gemeente Peel en Maas was het ongeluk de eigen schuld van de wielrenner, omdat hij te hard zou hebben gereden en te veel aan de linkerkant van het fietspad reed. De rechtbank was het daar niet mee eens. "Het is de taak van de gemeente als wegbeheerder om ervoor te zorgen dat het fietspad zodanig wordt ingericht en onderhouden dat deze geen gevaar oplevert voor weggebruikers", stelt de rechtbank.

Na het ongeval werd de begroeiing aan de Haagweg door de gemeente gesnoeid en dit wordt volgens een woordvoerder nog altijd met regelmaat gedaan. Ook werden er na het ongeval verkeersborden geplaatst die waarschuwen voor een gevaarlijke situatie en een afdaling. Gemeente Peel en Maas heeft nog geen besluit genomen of ze in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.