11 vragen aan prins Arjan van De Kemphazen

In de weken voorafgaand aan de 'vastelaovend' stelt de HALLO alle prinsen van Peel en Maas voor. Dit keer is prins Arjan I van carnavalsvereniging De Kemphazen uit Egchel aan de beurt. Hij gaat voorop met de spreuk: 'Zit de zorge aan de kank, veur os is dit unne sjoene tied, want deze vastelaovend goan wae Wiet te Wiet!'

Wie ben je?
Mijn naam is Arjan Leijsten, in de Egchelse volksmond ook wel bekend als Leij, Leijsten of Roeije. Ik ben 27 jaar, woon samen met Evi de Kleijne die tijdens de onthulling nog onwetend was dat ze prinses zou worden. Gelukkig wist ze dit wel te waarderen. Mijn vader vond het ook helemaal geweldig. Hij is zelf prins geweest in Egchel in 1987. Ik moet aardig mijn best gaan doen om hem bij te houden. Het eerste gedeelte van mijn spreuk heb ik overgenomen van de spreuk van mijn vader.

Waar werk je?
Ik werk bij gemeente Nederweert. Hier houd ik me als informatiespecialist bezig met digitaliseringsvraagstukken. Dagelijks ondersteun ik mijn collega’s met hun softwarepakketten. Op het werk word ik al aangesproken met Hoogheid, Prins Pils en noem maar op. Nu merk je pas hoeveel mensen echt geven om de ‘vastelaovend’.

Hoe voelde het om tot prins te worden gekozen?
Kippenvel. In september was ik nog totaal niet met de ‘vastelaovend’ bezig, ondanks dat ik al bij de raad zat. Dat vorst Maurice mij belde was totaal onverwacht. Toen ik zijn naam als inkomende oproep zag staan, kwam er wel direct een bepaalde spanning op. Het zal toch niet… Ja hoor, toch wel! Toen kreeg ik ook nog te horen dat er voor het eerst een adjudant gekozen mocht worden. Ik ging voor Frank Gielen, een goede vriend uit de vriendengroep Wiet te Wiet en een feestbeest met een portie doorzettingsvermogen om niet als eerste naar huis te gaan.

Wat betekent carnaval voor je?
Het carnavalsgevoel voor mij is saamhorigheid en genieten. Voorheen vierde ik de ‘vastelaovend’ altijd samen met mijn vriendengroep. Dan zaten we donderdagavond al in de kiët omdat we niet konden wachten. Sinds ik bij de raad zit, ben ik de ‘vastelaovend’ anders gaan ervaren, heb ik meer gevoel gekregen voor de muziek en de activiteiten.

Wat zijn jouw taken deze carnaval?
Ik vind dat je als prins voorop in het feestgedruis moet gaan. De volledige 200 procent inzet. Ook ga je een keer op bezoek bij een aantal Egchelse verenigingen, gezellig wat kletsen over van alles en nog wat. Zelf ben ik actief als leider bij Jong Nederland Egchel. Heerlijk om te zien hoe de ‘vastelaovend’ al leeft bij de Egchelse jeugd. Samen dansen en zingen. Liever met zijn allen op het podium dan alleen.

Wat wens je de carnavalsvierders in jouw gemeente toe?
Natuurlijk een geweldige ‘vastelaovend’. Geniet er van dat je samen met anderen een aantal dagen volledig los kan en mag gaan. ‘Vastelaovend’ is het helaas maar één keer per jaar!

Welke carnavalsactiviteit is voor jou het hoogtepunt?
Eigenlijk heeft elke activiteit wel iets unieks. De onthulling spreekt voor zich, eindelijk dat moment dat je de lucht in kan springen. Ik verheugde me toch het meeste op de eigen receptie met al die bekenden. Onze vorst zei tegen mij: ‘Arjan, vergeet vooral niet om ervan te genieten.’

Welk carnavalsnummer hoort echt bij vastelaovend?
De afsluitingsnummers ‘Nao ‘t Zuuje’ van Lex Uiting en natuurlijk ons eigen ‘Egchels Geveul’ kunnen zeker niet ontbreken. Ook het nummer ‘1000 Sterre’ van Bjorn en Mieke heeft voor mij een speciale betekenis. Mijn moeder, een echte ‘vastelaovesgek’, is veel te vroeg overleden. Met dit nummer kijk ik altijd even naar boven of zij ook de polonaise loopt. Ze zal zeker weten trots zijn op haar zoon die nu de heerser van De Kemphazen mag zijn.

Wat staat er daags na Aswoensdag op je programma?
Ik vermoed dat ik na deze ‘vastelaovend’ gesloopt in het kwadraat zal zijn. Misschien dat ik stiekem toch nog een laatste pilsje ga drinken met De Kemphazen. Woensdag en donderdag heb ik vrij. En dan die zaterdag maar weer op stap?

Hoe heb je jouw aanstelling geheim kunnen houden voor familie, vrienden en kennissen?
Ik heb het mezelf ook moeilijk gemaakt door het niet aan Evi te vertellen. Thuis kon ik er dus ook niet over praten. Toevallig kreeg ik op bezoek bij de toekomstige jeugdprins een goede tip van zijn vader. Hij zei tegen zijn zoon dat je het beste kan denken dat er iemand anders jeugdprins wordt. Die namen noem je ook steeds als anderen er om vragen. Zo speel je het spelletje makkelijk mee.

Wie zou jouw meest geschikte opvolger zijn in 2020?
Wow, wat een moeilijke vraag. Voor mij mag iedereen dit zijn. Er lopen in Egchel genoeg goede potentiële prinsen rond. Volgens mij heb ik enige invloed op het kiezen van mijn opvolger. Dus opvolger: ik lust graag een koud biertje na het lopen van een polonaise, haha.