11 vragen aan prins Luc I van De Kieveloeët

In de weken voorafgaand aan de 'vastelaovend' stelt de HALLO alle prinsen van Peel en Maas voor. Dit keer is prins Luc I van carnavalsvereniging De Kieveloeët uit Meijel aan de beurt. Hij gaat voorop met de spreuk: 'Vastelaovend saame, dòr drèèjt 't um!'.

Wie ben je?
Ik ben Luc van den Beuken, 45 jaar oud en al meer dan 16 jaar samen met de ‘Beste Méélse Maestro’ Han Coulen. Samenwonend, niet getrouwd, geen kinderen. Mensen kennen mij van vriendengroep en muziekgroep De Bubs en ik ben een echte ‘vastelaovesgek’. De reacties van familie, vrienden, buurt- en dorpsgenoten die ik gekregen heb na mijn uitkomen, zijn overweldigend en hartverwarmend!

Waar werk je?
Ik werk ondertussen al 16 jaar bij Holland Casino Venlo in de functie van shiftleader Tafelspelen. Ook daar krijg ik geweldige reacties van de collega’s en het is zeker de bedoeling dat ik me daar één keer als prins Luc I laat zien. Ik krijg alle medewerking van mijn werkgever om het werk te combineren met mijn verplichtingen in de rol als Zijne Doorluchtige Hoogheid prins Luc I.

Hoe voelde het om tot prins te worden gekozen?
Ik word al jaren genoemd in de prinsenpoule, maar gezien mijn leeftijd had ik het zeker niet meer verwacht. Mijn eerste reactie was: ‘ik ben vereerd dat je me vraagt en ja ik doe het’. Ik word vanuit De Kieveloeët bijgestaan door vorst Wiljan, adjudant Mark en kledingman René die hun rol vast bij de vereniging vervullen. Verder word ik natuurlijk ook bijgestaan door het comité en de raad van elf.

Wat betekent carnaval voor je?
Samen feestvieren en genieten van de ‘sjonste tidj’ van het jaar!

Wat zijn jouw taken deze carnaval?
Mijn taak is voornamelijk om er samen met de ‘Méélse’ bevolking en De Kieveloëet een onvergetelijke ‘vastelaovend’ van te maken, op welke manier dan ook. Ik vier al bijna mijn hele leven ‘vastelaovend’, dus wat betreft de voorbereiding zit het wel goed. Ik wil vooral mezelf blijven en iedereen erbij betrekken: van ‘Kéjsjeut’ tot ‘Véngneus’ tot ‘Kieveloeët’.

Wat wens je de carnavalsvierders in jouw gemeente toe?
Geniet van de ‘vastelaovend’ en doe dat vooral op je eigen manier.

Welke carnavalsactiviteit is voor jou het hoogtepunt?
De uitroeping is natuurlijk heel speciaal, want daar kijk je al weken naar uit. Verder heeft elke activiteit iets speciaals en ik kan daar steeds weer ontzettend van genieten. Om ‘vastelaoveszondag’ boven op de prinsenwagen te staan, lijkt mij heel bijzonder.

Welk carnavalsnummer hoort echt bij vastelaovend?
‘Dat zit bie ôs in de femilie’ van Kartoesj. Ik denk dan meteen aan mijn broer Erwin en zus Kim en vriendgroep De Bubs die ik ook als familie beschouw en allemaal echte ‘vastelaovesvierders’ zijn.

Wat staat er daags na Aswoensdag op je programma?
Traditiegetrouw gaan wij al jaren op Aswoensdag met vrienden en familie naar een wokrestaurant waar we de hele ‘vastelaovend’ onder het genot van een hapje nog eens de revue laten passeren. Dit jaar staat echter vanuit De Kieveloeët ‘het afscheid van de prins’ op het programma en sla ik het wokrestaurant voor deze ene keer met veel plezier over.

Hoe heb je jouw aanstelling geheim kunnen houden voor familie, vrienden en kennissen?
Misschien omdat niemand het meer verwachtte dat ik ooit nog prins zou worden, waren de verdenkingen in mijn richting dit jaar wat minder. Ik ben op 13 november gevraagd, dus heb het toch een aantal weken voor me moeten houden, maar volgens mij is dit goed gelukt!

Wie zou jouw meest geschikte opvolger zijn in 2020?
Ik denk dat er in ‘Méél’ heel veel bijzondere kandidaten rondlopen die het ‘vastelaoveshart’ op de juiste plek hebben zitten. De keuze voor 2020 laat ik graag over aan de voorzitter en de vorst!