Komremmer Roggelseweg al aanbesteed

Er wordt een komremmer op de Roggelseweg in Helden geplaatst en de komgrens wordt opgeschoven om de weg verkeersveiliger te maken. De gemeenteraad van Peel en Maas ging dinsdag 12 maart akkoord met de maatregelen, maar zat er voor spek en bonen bij. Het plan is door de provincie namelijk al in gang gezet.

Nadat aanwonenden van de Roggelseweg (Theo Geurts en Maarten Bruijnen) spreekrecht hadden gekregen en de vijf gemeenteraadspartijen hun gedachten over de plannen nogmaals deelden, kwam wethouder Paul Sanders met verrassend nieuws. "Waar eerst onzekerheid was over de financiering van het plan, is de situatie de afgelopen twee weken plots helemaal veranderd", aldus de wethouder. "Een ontwikkelaar uit Den Bosch heeft aangegeven de kosten met de provincie te willen delen en heeft de aanbesteding meteen in gang gezet bij de uitvoerende partij. De eerste uitvoeringswerkzaamheden zijn zelfs al begonnen."

Wethouder verrast
Een komremmer is een verhoogd stuk tussen twee rijbanen die de weg voor automobilisten optisch smaller maakt, zodat die geneigd zijn af te remmen. De werkzaamheden worden volgens Sanders echter stopgezet. Dit omdat er vergunningen nodig zijn die nog niet bij de gemeente zijn aangevraagd. "Deze hebben te maken met tijdelijke verkeersmaatregelen die genomen moeten worden en met het verplaatsen van de komgrens, waarvoor de gemeente nog haar goedkeuring moet geven. Zo'n vergunningaanvraag duurt meestal veertien weken." Het aanleggen van de komremmer gebeurt volgens de wethouder dan ook voor of net na de zomervakantie. Sanders gaf aan zelf ook verrast te zijn door het nieuws.

'Rare gang van zaken'
Raadslid Frits Berben van PvdA/GroenLinks was niet onder de indruk van de voortvarendheid van provincie Limburg, hoewel die beheerder is van de Roggelseweg (N562). "Ik vind het een rare gang van zaken dat het raadsbesluit nog moet worden genomen, maar alles al in gang is gezet." Ook CDA-raadslid Vivian Moonen is niet gecharmeerd van de stappen van de provincie. "Het is een weg in onze gemeente en ik begrijp dat die van de provincie is, maar ik zie het niet zitten om lijdzaam toe te kijken wat er nu gaat gebeuren. Ik wil de wethouder met klem vragen bij de provincie na te gaan wat er nog mogelijk is." Joep Hermans van Lokaal Peel&Maas en Peter Craenmehr van AndersNu gaven aan weinig vertrouwen te hebben in de plannen van de provincie.

Gesprekken met provincie volgen
Het verplaatsen van de komgrens, een paar honderd meter van Helden af, kon wel op goedkeuring van de raad rekenen. Hierbij wordt de bebouwde komgrens opgeschoven, waardoor automobilisten eerder de 50-kilometerzone binnenrijden. De partijen pleitten bij de wethouder daarom voor aanvullend onderzoek door de provincie om in de toekomst meer maatregelen te nemen die de verkeersveiligheid verhogen van de Roggelseweg en de Molenstraat in het verlengde daarvan. "Ik ga uw bezorgdheid over de verkeersveiligheid bij de provincie kenbaar maken", aldus Sanders. Er volgen nog gesprekken over de verkeersveiligheid van de wegen.