PvdA/GroenLinks blijft kritisch op verkoop recreatiepark BreeBronne

Voor politieke partij PvdA/GroenLinks is nog niet duidelijk wat de verkoop van recreatiepark BreeBronne aan Hermans Groep betekent voor het deel waar arbeidsmigranten worden gehuisvest. Daarom zijn er door de partij nogmaals vragen gesteld aan het College van B&W van gemeente Peel en Maas. Volgens wethouder Paul Sanders zijn de opbrengsten van de huisvesting nodig voor de investering in het recreatiepark.

Kort nadat in februari bekend werd gemaakt dat recreatiepark BreeBronne in Maasbree over zou worden genomen door de Hermans Groep, stelde de gemeenteraadspartij hierover vragen aan het College van B&W van Peel en Maas. De partij kan de verkoop van het recreatiegedeelte van BreeBronne niet rijmen met afspraken die zo’n vijf jaar geleden zijn gemaakt tussen BreeBronne en de gemeente.

Loskoppeling altijd geweest
Door de verkoop zouden het recreatiegedeelte en het gedeelte waar de huisvesting van arbeidsmigranten ligt van elkaar losgekoppeld worden, stelt PvdA/GroenLinks. Die gronden zouden daarom volgens de partij op papier een nieuwe bestemming moeten krijgen; één voor recreatie en de ander voor huisvesting van arbeidsmigranten. Volgens wethouder Paul Sanders is er altijd sprake geweest van loskoppeling, stelde hij tijdens de raadsvergadering op dinsdag 26 ­februari. “Het gaat om twee verschillende bedrijven: Work and Stay en BreeBronne. De grond die de bedrijven gebruiken, hebben in 2014 ieder een eigen bestemming gekregen die iets zegt over hun functie: huisvesting van arbeidsmigranten en recreatie.” Omdat met de wisseling van eigenaren van BreeBronne niets verandert aan de functie van het recreatiepark, hoeven er geen nieuwe bestemmingsplannen te worden vastgesteld, volgens de wethouder.

Inkomsten Work and Stay voor BreeBronne
Beide bedrijven hebben dezelfde eigenaren: Frank en Lottie van Gerven. Zij doen nu enkel afstand van BreeBronne bv en gaan verder met Work and Stay. Echter blijft Work and Stay na de verkoop co-eigenaar van het recreatiepark, volgens Sanders. Dit omdat de inkomsten van de huisvester al jaren worden gebruikt om het recreatiepark te revitaliseren, ofwel nieuw leven in te kunnen blazen. Volgens wethouder Sanders blijft dat zo wanneer de verkoop van het recreatiepark aan Hermans Groep rond is en gaan de huidige en nieuwe eigenaren een co-eigenaarschap aan. “Het recreatiepark revitaliseren is nog steeds het doel”, aldus Sanders. “De huisvesting van arbeidsmigranten is een belangrijke financiële drager van de nieuwe plannen die een behoorlijke investering vragen.”

Infrastructuur aangepast
PvdA/GroenLinks vreest daarnaast dat de nieuwe plannen voor BreeBronne er in de toekomst voor gaan zorgen dat er meer verkeer door het gebied komt. De partij vraagt zich daarom af hoe het college de wegen (infrastructuur) in de omgeving hiervoor geschikt denkt te maken. Ook wil ze weten of dit met bewoners wordt overlegd en wie de kosten gaat dragen als er aanpassingen worden gedaan aan die infrastructuur.
Het college neemt de vragen in behandeling.