Geplukt Helie Derks

Een fulltime vrijwilliger. Zo is Helie Derks (76) uit Panningen volgens haar man het beste te omschrijven. De geboren Veldense spendeert dan ook veel van haar tijd aan onder meer de Zonnebloem, het Triduüm Peel en Maas en ze doet vrijwilligerswerk bij zorgcentrum Vincent de Paul. Daarnaast houdt ze van het tekenen van poppetjes en natuurlijk haar kinderen en kleinkinderen. Deze week wordt Helie geplukt.

Samen met man Hans woont Helie al bijna 54 jaar in Panningen. Het echtpaar kreeg drie dochters, Marie-Anne, Evelyne en Stefanie, die alle drie lang geleden het ouderlijk huis verlieten om te gaan studeren. "Zelf heb ik ook op veel plekken gewoond. We hebben met ons gezin in zes verschillende Limburgse dorpen gewoond." Toen ze met Hans trouwde en in Panningen kwam wonen, bleef ze hier hangen.

Haar dochters, en drie kleinkinderen, hebben inmiddels hun plek gevonden in Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen. "Eentje woont naast de Euromast en een andere kijkt uit over theater Carré. Ik heb ze laatst nog eens gevraagd hoe het toch kan dat 'Limburgse maedjes' op die unieke plekken terecht zijn gekomen." Het vertrek van de dochters uit Panningen zorgde ervoor dat Helie andere manieren ging zoeken om onder de mensen te blijven. Zodoende rolde ze het vrijwilligersleven in.

Van handwerkmoeder naar voorzitter

"Het begon al toen de meiden nog op de basisschool zaten", vertelt ze. "Ik werd handwerkmoeder, werkte in de bieb van het Bouwens, zat in de oudercommissie van de basisschool en kwam uiteindelijk in de medezeggenschapsraad. Dat was in die tijd normaal. Hans maakte lange werkdagen en ik was huisvrouw. Veel moeders in die tijd hebben dezelfde weg als ik gevolgd." Helie vind het wel jammer dat ze in die tijd geen baan had. "Een eigen portemonnee en zelfstandigheid was hartstikke leuk geweest. Maar het is wel de aanleiding geweest om meer vrijwilligerswerk te doen en dat heeft mijn leven heel erg verrijkt."

Dankzij haar schoonmoeder maakte Helie kennis met het zangkoor waar ook mevrouw Van Nisselroy bij zat. Die was bestuurslid bij het ziekentriduüm. "De voorzitster van het Triduüm kwam in de gemeenteraad, waardoor mevrouw Van Nisselroy mij vroeg op 37-jarige leeftijd voorzitter te worden van Triduüm Groot Helden. "Ik was misschien wat jong, maar ik heb ja gezegd." Helie is nu nog steeds (bijna veertig jaar al) voorzitter van het driedaagse evenement waar ouderen uit inmiddels de hele gemeente bij elkaar komen om te bidden en gezellig samen te zijn. "Maar dat is alleen gelukt omdat ik altijd een geweldig team om me heen heb gehad. We hebben vertrouwen in elkaar en waarderen elkaars inbreng. Het is nooit een last geweest."

Uit het Triduüm kwam ook de Zonnebloem Peel en Maas voort. "Samen met onder meer Truus Goutier en meerdere leden uit de vrouwenorganisaties heb ik dat 34 jaar geleden opgericht." Het is volgens Helie een belangrijke organisatie. "We mogen ons gelukkig prijzen dat er nog altijd zoveel vrijwilligers actief zijn om ontmoetingen voor mensen met een fysieke beperking mogelijk te maken." Zelf is ze ook nog altijd lid, bestuurslid bezoekwerk en heeft ze 21 jaar lang de Zonnebloemvakantie mee georganiseerd.

'Constant poppetjes aan het tekenen'

Helie gaat iedere donderdagmiddag naar zorgcentrum Vincent de Paul in Panningen om daar mee te helpen als gasten gaan eten. "Het kost mij zo weinig moeite. Waarom zou ik dan stoppen?" Helie is ook nog eens heel creatief. Al sinds haar jeugd tekent ze met potloden poppetjes op al het papier wat in haar buurt komt. Äls ik aan het bellen ben, dan ben ik constant poppetjes aan het tekenen." Ze heeft een hele eigen stijl en gebruikt die creativiteit om de programmaboekjes van zowel de Zonnebloem als het Triduüm te ontwerpen. Ze is er maar druk mee. "Ik kan niets uitstellen. Als ik iets in mijn hoofd heb, moet dat klaar zijn voordat ik rust heb."

Met al haar vrijwilligerswerk wil Helie vooral bereiken dat mensen meer met elkaar omgaan. "Dat ze er zijn voor elkaar, in goede en slechte tijden. Ik heb ervaren hoe fantastisch het is om bijvoorbeeld goede buren te hebben. Ik heb weinig familie hier in de omgeving, maar ik ben wel altijd omringd geweest door geweldige mensen. Daarom vind ik dat belangrijk."