Een week opruimen voor een schoon Peel en Maas

Peel en Maas Schoon organiseerde in september tijdens de World Cleanup Day een schoonmaakactie. Zo’n veertig vrijwilligers haalden tachtig vuilniszakken op. Het burgerinitiatief besloot met hulp van de gemeente het groter aan te pakken. In alle dorpen van Peel en Maas werd een vereniging gezocht die meewerkt aan de Opschoonweek voorafgaand aan de Landelijke Opschoondag op 23 maart. Het initiatief is enthousiast en hoopt op driehonderd vrijwilligers.

Driehonderd vrijwilligers lijkt een groot aantal, maar het is volgens drie van de organisatoren, Rob Custers (57) uit Helden, Kim Joosten (32) uit Panningen en Piet Wijnen (67) uit Maasbree, wel degelijk mogelijk. “We hebben persoonlijk contact opgenomen met de verenigingen”, vertelt Piet. “Dat is toch fijner als je je enthousiasme wil overbrengen. En je merkt ook dat de animo groeit. Afgelopen jaar is er veel aandacht geweest voor de plasticsoep in de oceanen en de regelgeving vanuit de Europese Unie over wegwerpplastic. Afval is een hot item.”

Oprapen of laten liggen
Ver van huis gaan om op te ruimen, is helemaal niet nodig, vertellen de drie schoonmakers. Kim wandelt regelmatig en komt met haar (gast)kinderen vaak bij speeltuintjes. “Ik raapte dan vaker iets op om het weg te gooien. Volgens mij heb je twee keuzes als je rommel ziet liggen: oprapen of laten liggen. Dus dan ruimde ik het maar op. Maar overal zie je afval liggen en dan denk je bij jezelf: dit zet geen zoden aan de dijk. Je ziet ook steeds meer liggen, omdat je er op let. Dat frustreert.”

Burgerinitiatief
De gemeente toonde initiatief en bracht mensen zoals Kim samen. Tijdens een bijeenkomst in juni kwamen zo’n twintig mensen bij elkaar in gemeenschapshuis Kerkeböske in Helden. “Wethouder Paul Sanders was daar ook bij”, vertelt Piet. “Hij liet weten blij te zijn met de opruimacties en zei dat de gemeente graag wilde helpen.” Uit de bijeenkomst ontstond een burgerinitiatief dat onder de naam Peel en Maas Schoon in september de eerste actie organiseerde.
De eerste actie was tijdens de World Cleanup Day. Rob Custers was vanaf dag één betrokken en vertelt over de opkomst bij de eerste actie. “Er kwamen veertig vrijwilligers opdagen. Daarmee waren we blij verrast.” Daaruit bleek dat er genoeg animo is, vertelt Rob. “Afval staat in de top drie ergernissen van mensen. Maar gek genoeg doet bijna niemand er iets aan. Met alle publiciteit die er de afgelopen tijd is geweest, merk je toch dat ook het zelf opruimen begint te leven.”

'Opruimen geeft een fijn gevoel'
De eerste actie bestond uit vrijwilligers van alle leeftijden die, met een geel hesje aan, op allerlei plekken afval opraapten en in vuilniszakken deden. “Zien opruimen, doet opruimen”, vertelt Piet. “Als een gebied schoon is, zie je toch dat mensen minder snel hun afval in de natuur gooien.” Kim: “We kregen veel positieve reacties van mensen. Duimpjes omhoog enzo. Een enkeling maakte een grap over taakstraffen vanwege de hesjes, maar dat kunnen we wel hebben.” Volgens Rob zitten er meer goede kanten aan het opruimen. “Je bent gezellig samen bezig en je bent buiten in de natuur. Verder geeft opruimen altijd een fijn gevoel. Je ziet wat je doet. Ook als je er later een keer voorbij komt.”
Het burgerinitiatief richtte ook werkgroepen op die zich met allerlei verschillende zaken bezighouden. Rob, Piet en Kim kwamen in de werkgroep die zich focuste op de volgende actie. Die vindt plaats in de week na vrijdag 15 maart. Op zaterdag 23 maart is namelijk de Landelijk Opschoondag. De werkgroep benaderde verenigingen en in alle elf dorpen van Peel en Maas werd een groepje mensen gevonden dat zich in gaat zetten.

Meer dan een zeecontainer vol vuilniszakken
“Alleen al met de verenigingen komen we op een vrijwilliger of tweehonderd uit”, vertelt Rob. “En we hopen dat nog meer mensen zich links en rechts gaan aansluiten zodra ze over de actie horen. Volgend jaar kunnen we weer andere verenigingen vragen en hopelijk blijven de vrijwilligers hangen. Zo spreidt het initiatief zich als een olievlek uit. We denken dat we meer dan één zeecontainer nodig hebben om alle vuilniszakken kwijt te kunnen.” Volgens Rob is het ook maar een kleine groep die vervuilt. “De meeste mensen willen een opgeruimde leefomgeving. Maar 5 procent van de mensen gooit afval in de natuur. Als de overige 95 procent opruimt, blijft er weinig liggen.”

Naast de opruimacties is het burgerinitiatief ook bezig met bewustwording bij mensen, voorlichting van ondernemers en het verzamelen van gegevens om door te geven aan de gemeente en andere instanties. “Dat doen we om een opgeruimd Peel en Maas te krijgen”, aldus de drie vrijwilligers. “Maar de echte oplossing ligt bij producenten en de overheid. Statiegeld op blikjes en sigarettenpakjes zetten bijvoorbeeld. Maar voor nu gaan we zelf aan de slag hier in onze eigen gemeente.”

Kijk voor meer informatie en om aan te melden op de Facebook-pagina van Peel en Maas Schoon of op www.peelenmaasschoon.nl