Meijelse Harmonie na 100 jaar nog altijd springlevend

Met een reünieconcert in het Meijelse gemeenschapshuis D’n Binger op zaterdag 16 maart trapt Harmonie Eendracht Meijel een speciaal jaar af. De muzikale vereniging werd namelijk in 1919 opgericht en mag zich dus eeuwling noemen. Waar het de eerste 60 jaar een mannenbolwerk betrof dat leuk meespeelde in Meijel, werd eind jaren 70 de knop omgezet. De harmonie groeide door tot een vereniging met een regionale uitstraling die muziek maakt op hoog niveau én met een grote jeugdafdeling.

Over de aanwas hoeft de honderdjarige Harmonie Eendracht zich momenteel geen zorgen te maken. Van de 65 leden in het orkest zijn er zo’n 15 nog geen 20 jaar, vertelt voorzitter Anget Mestrom. “Daarnaast hebben we een jeugdorkest met twintig leden en slagwerkgroep Beatz waar jongeren muziek maken. We zijn een bloeiende vereniging. Het is één grote familie en er wordt muziek op hoog niveau gemaakt. Die combinatie trekt mensen uit de hele regio aan.”

Honderd jaar geleden werd fanfare (later harmonie) Eendracht opgericht in Meijel. Vooral oud-burgemeester Jan Truijen en kastelein Louis Meulemans wilden een muziekvereniging om de feesten in het dorp op te luisteren. Al na acht jaar belandde de vereniging in de categorie Uitmuntend van de muziekbond. De Tweede Wereldoorlog betekende echter een dieptepunt in de geschiedenis van Eendracht. Toen de Duitsers eenmaal vertrokken waren, kon met geleende instrumenten opnieuw begonnen worden, ditmaal als harmonie. Bij een harmonie zitten in tegenstelling tot een fanfare ook houtblazers.

Nieuwe dirigent bleek omslagpunt
Tot het kanteljaar 1978 was het niveau van de harmonie gemiddeld. In dat jaar kwam Henri Adams als dirigent voor de groep te staan. “Die was toen 18 jaar”, vertelt Jac Fransen (71), die in hetzelfde jaar bij de harmonie kwam. “Hij werd binnengehaald door de toenmalige voorzitter Henk Willems. Het getuigde van lef dat hij zo’n jong mannetje voor de groep zette.” Het bleek een omslagpunt. “Henri had uitstraling en pakte het heel serieus op. De harmonie werd vanaf de grond opnieuw opgebouwd met in het begin saaie, makkelijke muziekstukken. Henri bouwde het niveau daarna steeds meer op tot ongekende hoogte voor een vereniging uit zo’n klein dorp. Niet voor niks is hij nu één van de beste dirigenten van Europa.”

Sinds de jaren 70 zijn vrouwen ook welkom bij de harmonie. Nel Fransen (68), de vrouw van Jac, mocht in haar jeugd nog niet bij de harmonie waar allebei haar opa’s toen lid van waren, maar vanaf 1979 wél. “Mijn kinderen kwamen er bij en toen ben ik zelf ook weer begonnen.” Het niveau onder Adams steeg snel. Zo werd de harmonie twee keer Nederlands kampioen en mocht het in 1989 optreden op televisie. “Bij Brandpunt”, vertelt Nel. “Toen was ik nog een muziekstuk vergeten en moest ik onder de desk doorkruipen tijdens de uitzending”, vertelt ze lachend. “Dat optreden was voor ons als harmonie heel speciaal.”

Focus op dorp
Ondanks het hoge niveau blijft de gezelligheid en de Meijelse gemeenschap van groot belang voor Harmonie Eendracht. “De derde helft is nog altijd de belangrijkste”, vertelt Nel. Maar ook de betrokkenheid bij het dorp is belangrijk, vertelt Anget. “We organiseren concerten als Wòr Méél Gröts Òp Is, spelen bij de dodenherdenking en de heilige communie en ook op Koningsdag verzorgen we een optreden. We richten ons niet alleen op de concerten, maar ook echt op het dorp.”

De harmonie is een familie, zeggen Nel, Jac en Anget. In veel gevallen zelfs letterlijk. Zo spelen de zoon en dochter van Jac en Nel mee en ook kleindochter Lotte Thijssen (18) is een vaste kracht. “Ik speel al elf jaar bij de vereniging. Eerst bij het jeugdorkest, maar inmiddels alweer enkele jaren bij de harmonie. Je ziet ook veel moeders van wie ook de dochter of zoon lid is.” Het is wel nodig om een goede opleiding te hebben, vertelt Lotte. “Toen ik erbij kwam, vond ik het moeilijk. Zeker toen ik zag hoeveel noten we moesten spelen. Maar je groeit mee met het niveau.”

Eén grote familie
Dat is ook de bedoeling, vertelt Anget. “Het niveau is belangrijk, maar zeker niet het belangrijkste. We zullen niemand wegsturen als die wat minder kan spelen. We zijn een open vereniging, waar iedereen lid van kan worden en de tijd krijgt mee te groeien. De gezelligheid blijft echter bovenaan staan.” Jac beaamt dat. “Je hebt elkaar heel hard nodig. Iedereen heeft zijn of haar eigen rol binnen de groep. Als je één grote familie bent, valt dat allemaal vanzelf op zijn plek.”

Het reünieconcert van Harmonie Eendracht Meijel op zaterdag 16 maart in D’n Binger begint om 20.00 uur en staat onder leiding van dirigent en samensteller van het programma Frank Steeghs. Ook oud-dirigenten Had Geurtjens en Jos van de Braak dirigeren een stuk. Kijk voor meer informatie op www.harmoniemeijel.nl

(Foto: De harmonie na de bevrijding in 1945 met geleende instrumenten, bron: Heemkundevereniging Medelo)