Op weg naar een dynamischer streekmuseum

Het is inmiddels tien jaar geleden dat in de toen nog niet bestaande gemeente Peel en Maas een streekmuseum werd opgericht. De bezoekersaantallen van streekmuseum ‘t Land van Peel en Maas waren prima, maar lopen de laatste jaren terug. Daarom zette het museumbestuur een aantal veranderingen op touw. Het begin werd gemaakt met een nieuw logo, een nieuwe website en een nieuwe folder. “Nu is het tijd om het museum dynamischer te gaan maken.”

In het museum zelf veranderde de afgelopen tien jaar maar weinig, vertelt bestuurslid Math Ghielen. Sinds de opening op 8 december 2008 bleef het originele idee onaangetast. Maar daar komt nu verandering in. “We hebben bijvoorbeeld altijd nog de vier dorpskamers waar we de geschiedenis van kernen uit Peel en Maas laten zien. Die kamers zijn door de jaren heen eigenlijk amper veranderd. Er blijven straks maar twee dorpskamers over om zo meer plaats te maken voor andere zaken en wisselende tentoonstellingen.”

Een andere puntje dat een opknapbeurt verdient, is de uitstraling van het fysieke museum. “Het is allemaal heel statisch”, vertelt Math. “De bedoeling toen we begonnen, was bijvoorbeeld om steeds een grote wisseltentoonstelling van een jaar te hebben, maar de vorige tentoonstelling is hier straks twee jaar te zien geweest. Verder is het nu nog veel een potje of gereedschap met een bordje erbij waar op staat wat het is. Het is niet dynamisch of levendig, maar statisch.”

Om het imago aan te passen, werd via de provincie een museumconsulent opgetrommeld. Guus Hovens uit Roermond, vorig jaar afgestudeerd als master in Art, Media and Society, werd aangetrokken om vernieuwingen door te voeren. “Mijn onderzoek leverde een heel rapport aan zaken op”, vertelt Guus. Hij begon samen met ontwerper Frans Korsten meteen met het vernieuwen van de naam van het museum (van streekmuseum ‘t Land van Peel en Maas naar Streekuseum Peel en Maas), het logo, de website en de folder die op allerlei toeristische plekken ligt en vorige week met de HALLO werd verspreid.

Canon als rode draad
In de toekomt moet er volgens Guus nog kritischer gekeken worden naar de bestaande speurtocht en een audiotour voor zowel volwassenen als jongeren zou een prima aanvulling zijn. Ook moeten er meer deeltentoonstellingen in het museum komen. “Dat heeft ook met die dynamiek te maken. Het museum moet steeds veranderen, want nieuwe dingen trekken nieuwe mensen”, aldus Guus. “We willen zorgen dat het museum voor de jeugd aantrekkelijker wordt, maar dat ouderen ook nog steeds de weg hiernaartoe weten te vinden.”

De rode draad die straks door het museum loopt, is de canon van Peel en Maas die momenteel geschreven wordt. Vrijdag 22 maart wordt een nieuw deel officieel gepresenteerd, ‘Van ploeg naar ploegendienst’ van Patrick van ‘t Hooft. Na ‘De Spaanse Tijd 1555-1713’ het tweede deel van de canon. “We willen er uiteindelijk een boekwerk van maken en daarop het museum baseren”, aldus Math. Het nieuwe boek wordt dan ook het onderwerp van de nieuwe wisseltentoonstelling die het komende jaar te zien is in het museum. Met onder meer speciale panelen en een replica van een kunstwerk dat in Panningen staat, wordt de expositie aangekleed.

De presentatie van het tweede deel van de canon kan dan ook als startsein gezien worden van de veranderingen die het museum wil doorvoeren. Een streefdatum waarop alles klaar moet zijn, is er niet. “We moeten niet vergeten dat het museum gerund wordt door vrijwilligers”, vertelt Math. “Een dergelijke operatie kost veel tijd, geld en mankracht. We hebben maar beperkte middelen tot onze beschikking, dus we gaan het op ons eigen tempo bewerkstelligen. We vieren dit jaar het tiende bestaansjaar, maar of we alles voor de elfde verjaardag af gaan hebben, weet ik niet. We zijn er in ieder geval volop mee bezig.”