Schip bij Baarlo in nood

Een binnenvaartschip dat op de Maas bij Baarlo voer, is dinsdag 9 april in moeilijkheden geraakt. Het vaartuig had door onbekende oorzaak een lek opgelopen, waardoor er water naar binnen stroomde. Daarop werd de brandweer van Baarlo opgeroepen.

Even voor 16.30 uur werd de brandweer van Baarlo gealarmeerd, omdat de kapitein van het binnenvaartschip een lek had ontdekt. Het schip voer toen ter hoogte van De Roffart in Baarlo, bij het sluizencomplex en de stuw van Belfeld. Door het lek liep er water het 39,5 meter lange vaartuig binnen via de machinekamer.

Provisorisch gedicht
Het water werd weggepompt met de pompen die het schip zelf aan boord had. Daardoor kon de machinekamer droog worden gehouden, de plek waar de hoofdmotoren van een schip zich bevinden. Het lek is ter plaatse provisorisch gedicht, laat de veiligheidsregio weten. Daarna begeleidde een boot van waterbeheerder Rijkswaterstaat het beschadigde binnenvaartschip naar een scheepswerf, zodat daar het lek helemaal gedicht kon worden. Waardoor het lek is ontstaan, is volgens de woordvoerder niet bekend.

Kunstmest
Het schip vervoerde 300.000 kilo kunstmest en was onderweg van Stein naar het Drenthse Coevorden. De eigenaren van de boot konden na het ontdekken van het lek het voertuig net na de Belfeldse stuw aanmeren, waardoor het sluizencomplex niet geblokkeerd werd en andere boten door konden varen. De brandweer stond stand-by en hoefde uiteindelijk niet in actie te komen.