Plannen voor Aldegundiskapel in Maasbreese kerk

Een groep vrijwilligers uit Maasbree heeft het idee opgepakt om een kapel te realiseren in de dorpskerk. Die wordt gewijd aan de patroonheilige Sint Aldegundis en moet een plek van stilte en bezinning worden voor de hele regio. De werkgroep heeft in totaal zo’n 25.000 euro nodig om de kapel te kunnen maken.

“We hebben in Maasbree een mooie kerk waar elke week een heilige mis wordt gehouden, maar er is geen gelegenheid om even rustig te zitten of te knielen voor de Heilige Moeder Maria of een andere heilige”, vertelt Jan Peeters. De Maasbreenaar geeft Bijbelles in onder andere Baarlo en is verder erg betrokken bij de Sint-Aldegundiskerk in zijn eigen dorp. “Ik kreeg vaker de opmerking van mensen dat ze een plek missen waar ze zich even kunnen afzonderen en een kaarsje op kunnen steken.”

Eigen ingang
Samen met mede-dorpsgenoten Ton Boots, Mark Grubben, Geert Berden en Toos Leijsten werd de Werkgroep Aldegundiskapel gevormd die werk zou gaan maken van de Aldegundiskapel. De nis waar nu doopsels worden gehouden, bleek de ideale plek. Het plan is om een glazen wand te plaatsen, die de kapel straks van de kerk scheidt. De kapel krijgt een eigen ingang en is daardoor altijd toegankelijk, ook als de kerk gesloten is. “Voor het doopvont wordt een speciale hoek ingericht elders in de kerk, zodat er toch in een kleine setting doopsels gehouden kunnen worden”, aldus Boots.

'Bron van troost en hoop'
De werkgroep wilde de kapel graag wijden aan de Heilige Aldegundis, de patrones van de parochie in Maasbree en beschermheilige van de zieken. Een vrij onbekende heilige, volgens de werkgroep. In Nederland zijn alleen de kerken van Buggenum en Maasbree naar haar vernoemd. “Als beschermheilige van onder andere mensen met kanker, past zij heel goed in deze tijd, want veel mensen krijgen met de ziekte te maken”, aldus Peeters. “Voor die mensen kan Aldegundis een bron van troost en hoop zijn in die moeilijke tijd.”
Maar men hoeft er niet alleen te komen om te bidden, zegt Boots. “Je kunt er ook gewoon even op je gemak gaan zitten, tot rust komen en eventueel een kaarsje aansteken voor iemand. Het is dan ook niet alleen een plek voor mensen uit Maasbree, maar voor mensen uit de hele regio.”

25.000 euro nodig
Tekeningen van hoe de kapel moet worden, heeft de werkgroep al. Momenteel worden er bedrijven aangeschreven met de vraag of zij de kapel kunnen maken. Goedkeuring van het Bisdom en het clusterbestuur is er al. “We denken zo’n 25.000 euro nodig te hebben”, aldus Peeters. “We hebben al wat giften ontvangen en we krijgen een bijdrage uit een fonds van de kerk, maar zijn er nog lang niet en hopen dat meer mensen dit plan een warm hart toedragen. We hebben er alle vertrouwen in dat het plan gaat slagen.”
Kijk voor meer informatie op  www.parochiemaasbree.nl (Foto: Mark Grubben, Jan Peeters en Ton Boots van de Werkgroep Aldegundiskapel)