Geplukt - Nico Theelen

Nico Theelen (38) is een bekend gezicht in Beringe. Zeker nadat hij vorig jaar prins was bij carnavalsvereniging De Beringse Kuus. Eerder maakte hij ook al furore als gitarist bij de Green Day tributeband Dookie, speelde hij tien jaar in het eerste team van voetbalvereniging VV BEVO en is hij bestuurslid bij de organisatie van 5xBeringen. In januari werd Nico voor de tweede keer vader. Deze week wordt hij geplukt.

Het was toch even wennen voor de geboren en getogen Beringnaar Nico toen hij bij het prinsuitkomen van De Beringse Kuus in januari van dit jaar zijn steek en mantel moest inleveren. “Ik voelde me nogal kaal”, vertelt hij. “Maar gelukkig ben ik iemand die goed vanaf de zijkant kan genieten. Als ik zie dat mensen zich vermaken, ben ik al blij. Ik vond het daarom echt mooi om te zien hoe de nieuwe prins ertegenaan ging.”
‘Het was geweldig, alles was speciaal’
Nico kan dus prima aan de zijkant staan, maar toen hij gevraagd werd om één carnavalsseizoen lang in de schijnwerpers te staan, zei hij ja. “Het was geweldig. Alles was speciaal.” Toch hing zijn functie nog even aan een zijden draadje. “Ik was geopereerd aan mijn meniscus, maar toen kreeg ik daarna ook last van mijn andere knie. Ik was al gevraagd om prins te worden, toen ik naar de dokter ging voor die andere knie. Bleek dat ik daar ook aan geopereerd moest worden en die behandeling stond een dag voor het prinsuitkomen gepland. Toen heb ik toch maar verteld dat ik prins zou worden. Gelukkig kon de operatie toen een paar weken naar voren geschoven worden.”
De knieën die Nico bijna een hoop polonaises zouden kostten, waren ook de reden dat hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen hing. Na tien jaar in het eerste te hebben gevoetbald, stopte hij. Nico nam echter geen afscheid van VV BEVO, maar werd leider van het derde. En daarnaast zit hij al verschillende jaren in het bestuur en in de organisatie van het jaarlijkse minivoetbaltoernooi. Voor dat laatste evenement heeft hij dit jaar echter weinig tijd. “Het is een week voor het 5xBeringen treffen dat dit keer in ‘ons’ Beringe plaatsvindt en daar zit ik ook in het bestuur”, lacht hij.

260 slaapplaatsen voor 450 gasten
Sinds vier jaar zit Nico in het bestuur van het bijzondere Beringse evenement. Bij het 5xBeringen treffen, dat één keer in de drie jaar plaatsvindt, strijden teams uit zeven dorpen uit vijf landen (vandaar de 5) met de naam Be(h)ringe(n) tegen elkaar om de winst. Al gaat het volgens Nico niet om de strijd. “Het is juist verbroedering tussen al die mensen. We verwachten straks zo’n 450 gasten in Beringe. Om hen te huisvesten hebben we 260 slaapplaatsen geregeld bij de inwoners van het dorp, dat moeten er nog wel meer worden. Maar het is allemaal vrijwillig. Waar zie je nog meer zoiets? De leefbaarheid van een dorp valt of staat met zaken die georganiseerd worden. Dat is belangrijk voor het dorpsgevoel. Daarom draag ik er graag aan bij.”
'Geluid om me heen hebben'
Nico werkt overdag bij Inno+ in Panningen, waar hij als service­monteur voornamelijk storingen aan lucht­wassers en warmte-terugwinsystemen in stallen verhelpt, onderhoud uitvoert en in bedrijf stelt. De bestuurs­functies en het vrijwilligerswerk doet Nico zoveel mogelijk ‘s avonds na 20.00 uur. Dan is hij klaar met werken en dan liggen de kinderen van hem en zijn vriendin Robin, Evi (bijna 2) en Noud (3 ­maanden), al op bed. Overigens is hij graag met de ­kinderen in de weer. “Ik heb iedere maandag papadag en dan ga ik fijn met de kinderen wandelen door Beringe of ik ga in de tuin knommelen. Buiten zijn vind ik heerlijk.”
In een stukje over het leven van Nico mag één ding absoluut niet ontbreken: muziek. Zo was hij tien jaar lang gitarist bij de Green Day tributeband Dookie en is hij nog altijd lid van De Sjottelslette waarmee Nico nog af en toe een carnavalsnummer uitbrengt. “Als ik ‘s morgens beneden kom, zet ik meteen de radio aan. Ik moet wat geluid om mij heen hebben. Ik ga ook vaak naar festivals als Rock Werchter, Pinkpop, Bospop en dit jaar ook nog Paaspop. Heerlijk om dan gewoon naar de muziek te luisteren in de buitenlucht.”