Rabobank verandert functie kantoor Kennedylaan

Rabobank heeft sinds maandag 1 april alleen nog de benedenverdieping van het kantoor aan de Kennedylaan in Panningen in gebruik. Door reorganisaties waren veel werkplekken in het kantoor overbodig en koos de bank voor Heythuysen als primaire uitvalsbasis. De dienstverlening vanuit Panningen blijft ongewijzigd, zo vertelt directievoorzitter van Rabobank Peel, Maas en Leudal Guul Smeets.

“Vroeger had ieder dorp een eigen Rabobank-kantoor, maar door de enorme veranderingen in de financiële wereld de laatste jaren is dat niet meer nodig”, vertelt Smeets. “We hebben tegenwoordig een app waar negentig toepassingen te vinden zijn die voorheen op kantoor geregeld werden. Van een reisverzekering afsluiten tot het kopen van aandelen, alles gaat via de telefoon of internet. Daarom hebben we niet meer zoveel kantoorruimte nodig.”

Andere verdiepingen verhuren
Die digitalisering zorgt er voor dat het pand aan de Kennedylaan in Panningen, gebouwd in 1999, te groot werd voor Rabobank Peel, Maas en Leudal. “We kunnen nu meer zaken regelen met minder mensen. De vierkante meters zijn overbodig geworden. Dat is ook de reden dat we een paar jaar geleden het pand aan de Markt in Panningen verkocht hebben. Dat was niet meer nodig.” De andere verdiepingen van het pand aan de Kennedylaan wil de bank gaan verhuren aan andere bedrijven, al speelt er nog niets. Smeets: “Het meest logische is verhuren, maar als er een bedrijf komt dat het hele pand wil kopen, gaan we daar zeker serieus naar kijken. Dan blijven we wel in Panningen, maar moeten we een ander plekje zoeken.”

Pin- en stortautomaten van Geldmaat
Op de benedenverdieping van het pand aan de Kennedylaan, de enige Rabobank-vestiging in Peel en Maas, blijft de bank wel gewoon zitten. Smeets: “Hier binnenlopen blijft gewoon mogelijk. Ook de pin-, muntrol, stort- en sealbagautomaat blijven hier. Daarnaast kunnen de ruimtes op de benedenverdieping gebruikt worden voor afspraken met klanten. Zij gaan niets merken van de veranderingen.” Overigens vallen de pin- en stortautomaten na 2019 onder de nieuwe organisatie Geldmaat waarbij vier banken gezamenlijk pinautomaten gaan realiseren en de automaten van de aparte banken verdwijnen. “We weten wel zeker dat alle voorzieningen in Panningen blijven, maar Geldmaat gaat beslissen waar die gaan komen”, aldus Smeets.

'Twaalfduizend mensen vertrekken'
De mensen die in het pand aan de Kennedylaan werkten, zijn naar een andere locatie verhuisd of er is afscheid van ze genomen. “Wereldwijd moesten er door de digitalisering twaalfduizend mensen vertrekken”, aldus Smeets. “Ook in deze regio ontkwamen we daar niet aan. Dat is zoveel mogelijk via natuurlijk verloop of een regeling gebeurd. Sommige zaken zijn geconcentreerd in bijvoorbeeld Venlo, Roermond of Eindhoven. Voor de rest behouden we Heythuysen als uitvalsbasis voor de regio. Maar de meeste afspraken zijn tegenwoordig digitaal of bij klanten thuis, dus we denken dat de mensen in Panningen weinig gaan merken van de verhuizing.”