College: sluitingstijden horeca Peel en Maas definitief laten vallen

De sluitingstijden voor commerciële horecazaken in Peel en Maas kunnen, wat het College van B&W van Peel en Maas betreft, definitief komen te vervallen. Horeca-ondernemers mogen dan zelf beslissen hoe laat ze hun zaak sluiten. Zowel de politie als Koninklijke Horeca Nederland zijn voor. Het voorstel wordt binnenkort voorgelegd aan de gemeenteraad.

Van juli 2017 tot en met juni 2018 vond er in Peel en Maas een proef plaats, waarbij de sluitingstijden voor commerciële horecazaken kwamen te vervallen. Eigenaren van bijvoorbeeld cafés en discotheken mochten in die periode zelf bepalen hoe laat ze hun zaak sloten. Vorig jaar werd een evaluatie gehouden met de politie, horeca en gemeente Peel en Maas.

'Afname van overlast'
Uit die evaluatie blijkt volgens het college dat het loslaten van horeca-sluitingstijden niet zorgt voor een toename van overlast en onveilige situaties. "Eerder een afname. Het straatbeeld liet een geleidelijk vertrek van bezoekers zien, wat van positieve invloed was op de openbare orde en veiligheid."

APV aangepast
Zowel de politie als Koninklijke Horeca Nederland afdeling Peel en Maas zijn daarom van mening dat de gemeente de sluitingstijden definitief los kan laten, net zoals tot een jaar geleden binnen de pilot werd gedaan. Om dit door te voeren, moet de gemeentelijke regelgeving (de APV) worden aangepast. De gemeenteraad moet zich eerst nog over het voorstel van het college buigen.