Fietsverbinding tussen Napoleonsbaan en De Meeren

Fietsers en voetgangers kunnen straks via een nieuwe verbinding van Napoleonsbaan Zuid, via de wijk Kuukven, de voetbalclub aan De Meeren in Baarlo bereiken. Het College van B&W van Peel en Maas heeft hier onlangs haar goedkeuring voor gegeven. Voor de plannen is 250.000 euro gereserveerd.

Door het besluit van het college ontstaat er straks een volledige verbinding voor fietsers en voetgangers tussen de provinciale weg Napoleonsbaan Zuid (N273), via de wijk Kuukven naar de weg De Meeren bij de voetbalclub. Eerder ging het college al akkoord met het maken van een ontsluiting tussen de provinciale weg Napoleonsbaan Zuid en de straat Heierhof. De provincie hoopt daarnaast later dit jaar aan de slag te kunnen met de reconstructie van de hele Napoleonsbaan binnen de bebouwde kom van Baarlo. Door die twee plannen ontstonden kansen om een weg speciaal voor fietsers en voetgangers te realiseren die tot aan de voetbalclub liep, aldus gemeente Peel en Maas. Daar heeft het college nu haar goedkeuring voor gegeven.

'25 procent minder fietsbewegingen op Bong'
Het idee is om een rechtstreekse verbinding voor fietsers en voetgangers te maken van de wijk Kuukven naar De Meeren. Aan De Meeren ligt voetbalclub VV Baarlo en het is de doorgaande weg voor scholieren naar middelbare school het Bouwens in Panningen. Nu gaat het meeste verkeer via de stoplichten op Napoleonsbaan Zuid, ter hoogte van de voormalige Rabobank, en de Bong om De Meeren te bereiken. Door een verbinding naar De Meeren te maken vanaf Napoleonsbaan Zuid ter hoogte van autosloperij Nass, zou het aantal fietsbewegingen op de Bong met 25 procent afnemen, volgens het collegebesluit.

Veiligere verbinding
Het aanleggen van een verbindingsweg voor fietsers en voetgangers van Napoleonsbaan Zuid tot aan De Meeren was een grote wens van Dorpsoverleg Baarlo en voetbalclub VV Baarlo. “De eerste stap is gezet en daar zijn we heel blij mee”, laat VV Baarlo-voorzitter Jules Dorssers weten. “Ook vanuit de Baarlose bevolking was dit een wens. De verbinding zorgt ervoor dat er straks een veiligere weg is naar De Meeren, waarbij fietsers niet meer over de Bong hoeven. Dat is, zeker voor de jongere leden van de voetbalclub, een goede ontwikkeling.”

De gemeente, het dorpsoverleg en de voetbalclub zijn samen tot de huidige plannen gekomen. Er is een route bedacht, maar die is nog niet definitief, aldus Dorssers. “De komende tijd wordt er gewerkt aan de precieze vorm en het tracé van het pad.” De bedachte route naar De Meeren vindt de gemeente in elk geval een goede ontwikkeling, laat ze weten. “Daarbij is er geld beschikbaar om het fietspad aan te kunnen leggen als de plannen definitief zijn.”

Dorpsoverleg Baarlo, VV Baarlo en de gemeente zijn nog in gesprek met aanwonenden van het toekomstige fietspad en de buurt. In juni willen de drie betrokken partijen een inloopmiddag of inloopavond organiseren. Daarna wordt er verder gewerkt aan ontwerptekeningen en later volgt de aanbesteding en uitvoer. De gemeente kan daarom nog niet zeggen op welke termijn de nieuwe verbinding gerealiseerd wordt.