Geplukt Sjoerd Tielen

De ‘Britse’ Sjoerd Tielen kun je uittekenen in zijn wielerpak. Hij is regelmatig op zijn fiets te vinden en in juni beklimt hij voor de zesde keer de Alpe d’Huez voor het goede doel. Deze 46-jarige Maasbreenaar ruilde vorig jaar de glastuinbouw in voor het hoveniersvak. En muziek, in het bijzonder die van Queen, is zijn grootste hobby. Deze week wordt Sjoerd Tielen geplukt.

“Er staat thuis altijd muziek op”, vertelt Sjoerd. “Muziek luisteren is voor mij ontspannen en even afschakelen. Aan sommige liedjes zitten ook bepaalde herinneringen. Het is mooi dat muziek dat kan doen.” Zijn verzameling vinylsingles omvat inmiddels zo’n drieduizend stuks, gokt hij. “Ik ben vooral van de rockmuziek uit de jaren 70 en 80, met name The Rolling Stones en Queen, mijn grote favoriet. Ik heb ze vier keer live gezien, maar jammer genoeg nooit met zanger Freddie Mercury. Hun beste nummer? Tie Your Mother Down. Ook het laatste nummer dat ik probeerde te spelen op de gitaar voordat ik stopte.” Gitaarles heeft Sjoerd niet meer sinds zijn leraar Karel Lekatompessy in 2014 overleed aan de gevolgen van kanker. De gitaar verkopen kan hij niet over zijn hart verkrijgen. “Ik kan er niet helemaal afstand van doen. Daarbij wil mijn dochter het leren, dus af en toe tokkelen we samen wat.”

'In 2014 doe ik wél mee'
Het overlijden van zijn gitaarleraar inspireerde Sjoerd om in 2014 voor het eerst mee te doen met de actie Alpe d’HuZes, waarbij deelnemers zes keer de Franse berg Alpe d’Huez beklimmen om geld op te halen voor kankeronderzoek. “Ik wielren nu acht jaar en zit bij fietsclub De Kilomaetervraeters. Een clubgenootje vroeg mij in 2013 of ik niet ook mee wilde doen aan de Alpe d’HuZes-actie. Destijds had ik niet echt iemand waarvoor ik zou kunnen fietsen, dus ik sloeg het af. In de periode daarna kregen kort na elkaar zowel mijn vader als mijn gitaarleraar een slechte doktersuitslag. Toen wist ik: in 2014 doe ik wél mee.”

Zoon en dochter doen ook mee
Sjoerds schoonouders schoten te hulp om het sponsorgeld bij elkaar te krijgen. “Ze hebben jaren bakkerij Werts gehad in Maasbree en stelden voor om zelfgebakken oliebollen en wafels te verkopen. Daarmee hebben we 2.500 euro opgehaald. Inmiddels doen mijn schoonouders dit al zes jaar op rij.” De jaren daarna deed Sjoerd namelijk samen met zijn teamgenoten mee met de actie onder de naam Team Maasbree. “Vorig jaar zou voor mij eigenlijk de laatste keer zijn. Ik vond het goed geweest.” Zijn kinderen Tom en Loes gooiden die plannen echter in de war. “Zij wilden ook een keer meedoen. Tsja, dan kun je geen nee zeggen toch?” Zoon Tom (12) springt in juni net als zijn vader op de wielrenfiets. Dochter Loes (10) gaat te voet de berg op.

Zijn zoon en dochter kreeg Sjoerd met zijn vrouw Marjon (43), net als Sjoerd een geboren Maasbreese. “We hebben elkaar tijdens carnaval leren kennen en werden eigenlijk gekoppeld door vrienden van ons. Maar het klikte meteen.” In 1999 gingen ze samenwonen, in 2002 trouwden ze en sinds 2004 wonen ze in een huis aan de Dorpstraat in Maasbree, dat ze helemaal zelf opknapten.

'Schoffel met plezier'
Naast muziek luisteren, wielrennen en sponsoren werven moet er in huize Tielen ook gewerkt worden. Een jaar geleden maakte Sjoerd een carrièreswitch: hij ruilde de glastuinbouw in voor het hoveniersvak. “Mijn ouders hebben altijd een tuindersbedrijf gehad met sla, augurken en later radijsjes. Mijn broer Theo (nu 49, red.) en ik hielpen na school altijd mee. Ik ben uiteindelijk dezelfde richting op gegaan als mijn vader. Van 1992, toen ik van de tuinbouwschool kwam, tot vorig jaar heb ik altijd in de glastuinbouw gewerkt tussen de paprika’s, tomaten, chrysanten, gerbera’s en andere planten. Ik wilde echter uit de productieteelt en zocht een baan waar ik toch buiten bezig zou zijn.” Zo kwam Sjoerd bij hoveniersbedrijf Herman Vaessen uit Maasbree terecht. “Daar doe ik vooral onderhoudswerkzaamheden. Ondanks dat de winters nu heel wat kouder zijn dan in een verwarmde kas, vind ik het heerlijk om buiten bezig te zijn en schoffel ik met plezier.”