Handbiken voortaan mogelijk bij Fiets4Daagse

Dit jaar is het voor de eerste keer mogelijk om deel te nemen aan de Bijzonder Mobiel 4 Daagse (BM4D). Parallel aan de bekende Fiets4Daagse De Peel richt de nieuwe stichting zich volledig op handbikers en andere aangepaste fietsmiddelen. De twee fietsevenementen werken nauw samen, maar volgen allebei een andere route. Het startpunt van de handbikers ligt in Meijel. De beide fietsevenementen vinden plaats op dinsdag 9 tot en met vrijdag 12 juli.

Gea Roza, woonachtig in Neerkant, ontving jarenlang deelnemers van de Rolstoelmeerdaagse in Deurne. Dat evenement hield echter op te bestaan. Roza vond het zo jammer dat ze besloot in Meijel mede-organisatoren te zoeken en het evenement nieuw leven in te blazen. Ze vond al snel de juiste mensen en benaderde Stichting Fiets4Daagse De Peel. Het fietsevenement besloot medewerking te verlenen aan de nieuwe vierdaagse die parallel aan de reguliere variant plaatsvindt.

Onaangename verrassingen
Fiets4Daagse De Peel bestaat al vele jaren en is een begrip onder de fietsers in de regio. Vanuit vier punten, Deurne, Stiphout, Weert en Meijel, is het mogelijk om vier dagen lang te vertrekken voor een mooie fietsroute. Iedereen die aan de inschrijftafel kan komen, is welkom om mee te doen. De route zorgde echter soms voor problemen, legt Gea uit. “Een ongelijk wegdek zoals kinderkopjes is voor een handbiker onaangenaam rijden. Ook karrensporen zijn lastig te volgen met een handbike, omdat je drie wielen hebt. Twee wielen vallen buiten het spoor. Daarnaast kunnen paaltjes voor onaangename verrassingen zorgen.”

'Meedoen zonder zorgen'
Volgens Gea komen er ieder jaar vragen binnen bij de organisatie over het meedoen aan de vierdaagse met een aangepaste fiets. “De F4D is erg blij dat er vanaf dit jaar een echte, passende oplossing komt. Handbikers kunnen meedoen zonder zorgen.” Stichting Mobiel 4 Daagse kreeg al verschillende reacties op het initiatief. “We hoorden van een aantal deelnemers dat ze meteen zijn begonnen met trainen toen ze van ons initiatief hoorden.”

Omdat het allemaal wat druk zou worden bij het begin en tijdens het fietsen, werd besloten om de twee fietscategorieën niet door elkaar te laten lopen. Zo start BM4D een uur later en overlappen de routes nergens. “We hebben nauw samengewerkt met de F4D”, vertelt Gea. “We zijn uitgegaan van de routes van vorig jaar. Die zijn we allemaal nagereden om te kijken of het wegdek vlak en breed genoeg was en of er geen paaltjes op staan waar handbikers niet door kunnen. Waar nodig is de route aangepast.” De routes van de BM4D zijn 30 kilometer lang.

Op alle gebieden steun
De route aanpassen was echter niet het moeilijkste dat geregeld moest worden, aldus Gea. Zo is het mogelijk om naast het deelnemen aan het fietsevenement ook een overnachting te boeken bij de stichting. “We hebben een ruime, gelijkvloerse groepsaccommodatie gevonden en een fietsenstalling geregeld in Meijel, zodat de fiets niet elke keer mee terug hoeft. Ook hebben we parkeerplaatsen in de buurt van startpunt gemeenschapshuis D’n Binger gereserveerd. De BM4D begint namelijk een uur later dan de de F4D en anders zijn alle parkeerplaatsen al bezet.”

Er zijn dus aparte routes en aparte stichtingen, maar toch kunnen de twee initiatieven niet los van elkaar gezien worden. Zo krijgen de deelnemers aan en de organisatie van de BM4D op alle gebieden steun van Stichting Fiets4Daagse De Peel. “We krijgen advies en praktische hulp”, aldus Gea. “Onze deelnemers liften bijvoorbeeld mee op de pechhulp, EHBO, versnaperingen, loterij, muziek en gezelligheid tijdens de reguliere F4D. De beleving is hetzelfde bij beide vierdaagsen. De deelnemers fietsen alleen een andere route.”

Opgeven voor de Bijzonder Mobiel 4 Daagse en de overnachting is nog allebei mogelijk. Kijk voor meer informatie op www.bijzondermobiel4daagse.nl