Maria vindt nieuw onderdak bij Piushof

In de tuin van zorgbehandeling Piushof in Panningen is op maandag 27 mei een bijzondere Mariaviering gehouden. Het was namelijk de opening van de nieuwe Mariagrot, tot stand gekomen door vrijwilligers en bewoners van Piushof.

Bij de nieuwe grot is gebruik gemaakt van de beelden die eerder bij verpleeghuis De Wietel in Panningen stonden. Deze is destijds afgebroken. De beelden werden opgeslagen bij Lenie Bartels, coach dagbesteding en welzijn bij Piushof.
“De Wietel werd in 2015 gesloopt”, vertelt Bartels. “De Mariagrot bleef nog even staan, maar na een tijdje was de tuin meer een woestenij geworden en de grot een hangplek voor jongeren. Daarom nam ik de beelden die in de grot stonden, Maria en Bernadette, mee naar huis en heb ze daar opgeslagen.”
De beelden lagen een flinke tijd bij Bartels thuis. “Ik wist dat de twee beelden ooit een keer een nieuw plekje moesten krijgen. Na een paar jaar heb ik bij de bewoners van Piushof gepeild of er interesse was in een stilteplek in de vorm van een Mariagrot.” Die was er wel en zo begon Bartels een project om een Mariagrot bij Piushof gerealiseerd. “Dat gaat natuurlijk niet zomaar, het heeft dan ook wel wat tijd gekost.” Allereerst moesten de beelden gerestaureerd worden. “Een kennis van mij wilde dat graag doen in de naam van haar vader die vroeger in een beeldenfabriek had gewerkt.”
Nadat de beelden waren opgeknapt, was het project toe aan de volgende stap: de grot zelf. Na een tijdje kwamen Bartels en de andere vrijwilligers die inmiddels bij het project aangesloten waren erachter dat er te weinig stenen waren om de Mariagrot op te bouwen. Daarom werd er een oproepje gedaan op Facebook. “Er reageerden veel mensen en zo konden we bij een aantal bewoners van Panningen zelfs rotsblokken gratis ophalen. Eigenlijk is het zo een project van heel Panningen geworden.”
Onder de noemer van NL-Doet werd de grot opgebouwd. “We deden een subsidieverzoek bij NL-Doet en die werd gehonoreerd”, vertelt Bartels. “Daar waren we heel blij mee. Met veel vrijwilligers en bewoners is het ons uiteindelijk gelukt om de Mariagrot op te bouwen in de tuin van Piushof. Op maandag 27 mei hadden we de eerste viering.” Zangeres Angelique Hesen-Swinkels bracht een aantal Maria-liederen ten gehore. Bewoners van de groepswoningen van Piushof, deelnemers van de dagbehandeling, medewerkers en vrijwilligers waren aanwezig. De viering werd voorgedragen door geestelijk verzorger Marc Eijck.