Emoties over verhuizen Heldense school

Speciale school voor basisonderwijs SBO De Fontein in Helden verhuist in de loop van volgend schooljaar naar Panningen. Die beslissing van onderwijsstichting Prisma zorgt voor wat emoties bij een aantal ouders en medewerkers, laat Joke Zwanenburg, voorzitter van het college van bestuur van de stichting, weten. Ze snapt de emoties, maar zegt dat de beslissing uiteindelijk voor de leerlingen veel mogelijkheden kan bieden.

Onderwijsstichting Prisma heeft veel veranderingen in de pijplijn voor komend jaar. Zo moet De Fontein volgend jaar augustus verhuisd zijn van de huidige locatie aan de Averbodestraat in Helden naar De Riet, waar De Wissel en de Nieuweschool liggen in Panningen. De Wissel gaat fuseren met de naastgelegen openbare basisschool Nieuweschool. Basisschool De Pas, nu nog het pand delend met De Fontein, moet op termijn verhuizen naar de oude Oda-school aan de Kloosterstraat in Helden, nadat dat pand grondig verbouwd is.

Joke Zwanenburg is voorzitter van het college van bestuur van Prisma. Ze laat weten dat het besluit om De Fontein naar Panningen te verhuizen behoorlijk wat emoties opriep. “De Pas en De Fontein delen al een tijdje hetzelfde gebouw en dezelfde directeur. Het voelt voor het team en de leerlingen als één school. En die wordt nu uit elkaar gerukt. Het is ook al de tweede verhuizing binnen een paar jaar. Ik snap volkomen dat het emoties oproept, maar daar kun je de verhuizing niet op afhouden. Niet alle argumenten worden altijd gehoord door iedereen. Het kind staat bij Prisma voorop. Het moet echter ook betaalbaar blijven en wij zijn ervan overtuigd dat dit de beste oplossing is. Voor veel kinderen biedt dit mogelijkheden om zo optimaal mogelijk thuis-nabij onderwijs te kunnen volgen.”

Volgens Zwanenburg is het dan ook een verantwoorde keuze om De Fontein te verhuizen naar het nieuw op te richten expertisecentrum. “We hebben met het college van bestuur en alle stakeholders overlegd en besloten dat Johan van de Beuken, directeur van Nieuweschool, ook de directeur wordt van het expertisecentrum. De locatie van het expertisecentrum moet in de buurt van de Nieuweschool komen in De Riet. Verder kunnen we in de toekomst zo één directeur uitsparen, waardoor dat geld rechtstreeks naar de kinderen kan. Ook kinderopvang Hoera zal hier zijn plek krijgen, zodat we verder kunnen bouwen aan de vorming van kindcentra.”

In het expertisecentrum moet naast de SBO ook een topklas voor hoogbegaafde leerlingen komen. Verder wordt het ingericht als plek waar bijvoorbeeld een logopedist terecht kan voor de behandeling van leerlingen. “Een plek voor verdieping en specialisatie dus”, aldus Zwanenburg. “Als het haalbaar is, willen we De Fontein per 1 januari al verhuisd hebben en anders per 1 augustus.” Nieuweschool en De Wissel gaan fuseren, omdat het aantal leerlingen van De Wissel terugloopt en het op termijn niet meer mogelijk is de school open te houden. “Dat beleid is al jaren geleden vastgesteld in overleg met de gemeente”, aldus Zwanenburg.