Maasbreenaar ontkent verkrachting uit 2002

De 57-jarige Maasbreenaar die verdacht wordt van het verkrachten van een vrouw in 2002 in Lottum heeft ontkend dat hij de vrouw gedwongen heeft tot seks. Dat liet zijn advocaat Joost Antonides weten na de voorbereidende rechtszitting in Maastricht op dinsdag 4 juni. De verdachte ontkent niet dat er seksueel contact is geweest, maar wel dat het tegen de zin van de vrouw in was.

De politie kwam de verdachte op het spoor toen hij werd opgepakt voor een serie vernielingen aan auto’s in Maasbree vorig jaar. Het DNA van de 57-jarige man bleek te matchen met DNA dat in 2002 werd gevonden in de auto waarin de verkrachting zou hebben plaatsgevonden. De vrouw die de aangifte deed van de verkrachting was in 2002 18 jaar oud. 
Geen botsing
Volgens een bericht van de politie in februari, naar aanleiding van de aanhouding van de Maasbreenaar, reed de man met zijn auto tegen die van de vrouw aan, waarna hij aanbood de 18-jarige vrouw naar huis te brengen. Zij stemde daarmee in. “De man nam haar in plaats daarvan mee naar een bosgebied enkele kilometers verderop en heeft haar daar verkracht”, aldus de politie in februari.
Volgens de verdachte klopt dat verhaal niet. “Mijn cliënt heeft erkend dat er seksueel contact is geweest, maar dat was niet tegen de wil van de vrouw in”, laat advocaat Antonides weten. De Maasbreenaar beweert dat de auto’s in tegenovergestelde richting naar elkaar toe reden en dat hij geseind heeft naar de vrouw dat er iets mis was met haar auto. “Mijn cliënt heeft toen zijn hulp aangeboden en zo zijn de twee in contact gekomen.” De advocaat laat weten dat volgens de verdediging van de verdachte uit NFI-onderzoek en getuigenverklaringen blijkt dat er geen botsing heeft plaatsgevonden.
Officier van justitie Marleen Overmeer liet tijdens de rechtszitting weten dat er geen tegenstrijdigheden zitten in de verklaring van de vrouw, zo schreef Dagblad De Limburger op dinsdag 4 juni. De krant schrijft dat de officier van justitie aangaf dat het feit dat er geen lakschade is aangetroffen op de auto van de vrouw, niet wil zeggen dat er geen aanrijding is geweest. Verder wees Overmeer op de verklaringen van diverse familieleden van de vrouw waarin stond dat ze na het voorval compleet in de war en emotioneel was. Volgens de officier van justitie speel je dat niet, aldus het dagblad.
De zaak werd in 2002 onder meer behandeld bij de opsporingsprogramma’s De Gouden Tip en AVRO’s Opsporing Verzocht. Waarom de Maasbreenaar zich toen niet gemeld heeft, kon advocaat Antonides niet beantwoorden. “Bij de inhoudelijke zaak komt dat wel aan de orde.” De rechter besloot tijdens de voorbereidende rechtszitting de hechtenis van de verdachte met onbepaalde tijd te verlengen.
Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld door de rechtbank, is nog niet bekend.