Rechter wijst verzoek om betaalde seks af

Een man uit de gemeente Peel en Maas is naar de meervoudige kamer gestapt omdat hij maatwerkvoorziening eist om seksuele dienstverlening in te kopen. Hij kampt met een ziekte, waardoor het voor hem niet mogelijk is om zichzelf te bevredigen.

De man, geboren in 1965, heeft een cerebrale parese: een spierzwakte. Op 12 juli 2016 deed hij een aanvraag op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015). Daarna heeft het college van burgemeester en wethouders van gemeente Peel en Maas dit bezwaar afgewezen.

Afgewezen door gemeente
Volgens het college valt het niet onder het begrip maatschappelijke ondersteuning. Seksuele dienstverlening zou niet gericht zijn op de bevordering of behoud van zelfredzaamheid.

Hoger beroep
Daar was de man het niet mee eens en ging hij in hoger beroep. De meervoudige kamer gaf het college nogmaals gelijk en heeft het beroep ongegrond verklaard. De man beroept zich onder andere op een uitspraak van seksuoloog Suaren. Volgens de seksuoloog is de bevrediging van seksuele behoeften volkomen normaal, maar dat leidde niet tot een ander oordeel.