Geplukt Noortje Ghielen

Weggaan uit Meijel zit er voor Noortje Ghielen (33) niet in. Ze woont al haar hele leven in het Peeldorp, vond daar haar vriend, Bart van Heugten, en ook dochter Flore (1) is er geboren. Noortje is opgeleid als orthopedagoog en werkt als docente op de pabo in Venlo. In Meijel is ze vaak te vinden bij volleybalvereniging Peelpush waar ze in het bestuur zit. Deze week wordt Noortje geplukt.

Veertien maanden geleden kregen Noortje en Bart dochter Flore. Net als het stel én hun ouders werd Flore in Meijel geboren. Noortje is dan ook helemaal blij in het dorp. “Ik kan erg genieten van gewoon samen zijn met familie en vrienden. Dat we samen gaan uiteten, borrelen, lunchen of bij elkaar op de koffie gaan. Dat is natuurlijk ook regelmatig buiten Meijel. In het dorp zelf wordt steeds meer georganiseerd, zoals Peel zonder Grenzen. Mooi dat het dorp zo bruist en er veel te doen is. Dat maakt Meijel leuk.”

Als jong meisje in Meijel is het vaak zo dat de eerste sportclub volleybalvereniging VC Peelpush is. Zo ook bij Noortje. Op haar zevende begon ze. “Tot mijn achttiende zat ik voornamelijk in een vriendinnenteam. Op het einde vonden we stappen echter belangrijker dan volleyen op de zondagochtend, dus toen is het team opgeheven.” Zes jaar later kwam het team toch weer bij elkaar en de dames gingen verder in de recreantencompetitie. “Ik was heel fanatiek en wilde toch net iets meer dan bij de recreanten spelen, dus toen ben ik naar dames 5 gegaan.”

Vriendinnenteam bij Peelpush
In het vijfde team speelde Noortje vijf jaar tussen meiden die allemaal jonger waren dan haar. “Ze noemden me wel eens de ‘mama’ van de groep”, zegt ze lachend. “Het was echt een hele leuke tijd. Maar het werd me te veel. Ik moest mijn week rondom het volleyen bouwen en dat ging me tegenstaan. Toen ben ik weer naar de recreanten gegaan. Daar komen nu langzaamaan ook steeds meer oud-teamgenoten van mij bij spelen.”

Omdat Noortje het leuk vindt om iets te betekenen voor de club, besloot ze in 2013 in te gaan op de vraag van de voorzitter om secretaris te worden. “Ik dacht: leuk, maar kan ik dat wel? Uiteindelijk bleek het heel interessant te zijn en je leert er heel veel van.” Volgens Noortje is Peelpush een uitstekende plek om te leren. “We hebben vrijwilligers van alle leeftijden en iedereen helpt elkaar. Er hangt een goeie sfeer en voor iedereen zijn er mogelijkheden om juist dat te doen wat iemand past en diegene leuk vindt. Dat maakt de club sterk.”

Doordeweeks is Noortje vooral bezig andere mensen iets te leren. Nadat ze zelf de pabo afrondde, ging ze aan de slag als basisschoollerares. Tijdens die periode stond ze voor de klas en tegelijkertijd was ze bezig met de opleiding orthopedagoog. “Dat was een drukke tijd.” Uiteindelijk wist ze alles af te ronden en ging ze aan de slag bij Fontys. “Ik ben docent pedagogiek en studieloopbaanbegeleider op de pabo in Venlo. Ik vind het werken met studenten heel erg leuk. Door mijn begeleiding lever ik een bijdrage aan de leerkracht die ze zullen worden, zodat juist zij voor kinderen het verschil kunnen maken.”

Nieuwe culturen ontdekken
Toen ze klaar was met studeren, stond er eerst een reis van vier maanden op het programma. Ze trok samen met vriend Bart door Australië, Nieuw-Zeeland en Thailand. De twee houden wel van reizen en bezochten later nog landen als Zuid-Afrika, Vietnam, Namibië en heel wat steden en landen in Europa. “Ik vind het vooral leuk om nieuwe culturen te leren kennen. Kijken hoe mensen ergens anders leven. Ik heb ook stage gelopen op Bonaire toen ik 21 was. Dat was een hele ervaring.”

Maar uiteindelijk komt Noortje toch het liefste terug in Meijel. Bijvoorbeeld voor het vieren van ‘vastelaovend’. “Dat is nou echt iets dat ik geweldig vind. Met mijn vriendinnengroep heb ik 11 jaar meegedaan aan de liedjesavond in Meijel. Tegenwoordig doen Bart en ik nog steeds mee, maar met een andere groep.” Het dorpsgevoel is groot bij Noortje. “Meijel heeft veel verenigingen, een goede school en kinderopvang en er is veel te doen. Het is hartstikke fijn wonen hier.”