Middelbare scholen moeten standaard EHBO-les geven

Een petitie om EHBO-les een vast onderdeel van het vakkenpakket op middelbare scholen te maken, is ruim 50.000 keer getekend. De petitie was een initiatief van het Rode Kruis en Schok & Pomp, en organisatie van (oud-) spoedeisendehulpartsen.

Uit een onderzoek van het Rode Kruis, onder jongen van 12 tot 18 jaar, blijkt dat de ondervraagden wel een slachtoffer na een ongeval willen helpen, maar vanwege angst het niet doen. 60 procent zou willen helpen, maar niet altijd durven.

EHBO-les als vast ingeroosterd vak kan levens redden. Jongeren durven bij ongevallen sneller te handelen vanwege de ervaringen die zijn opgedaan tijdens de lessen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat bijna de helft op de basis- en middelbare school nog nooit EHBO-onderwijs heeft gehad. Het is de toekomst van de samenleving, zij kunnen de stof ook weer doorgeven aan de volgende generatie.

Als dit een wet wordt in Nederland, kan het geld gaan kosten. Er zullen speciale docenten ingehuurd moeten worden om de jongeren EHBO-kennis bij te brengen. Daarnaast moeten deze docenten ingehuurd worden of bestaande docenten opgeleid worden tot EHBO-leraar. Dat kost ook geld en tijd.

Middelbare scholen moeten standaard EHBO-les geven. Wat vindt u?