Drie schutterijen uit Peel en Maas nog in de strijd

Drie schutterijen uit Peel en Maas maken nog kans op de winst van het OLS. Sint Lambertus uit Helden, Sint Willibrordus uit Meijel en Sint Hubertus uit Beringe mogen zaterdag 13 juli terugkomen voor het kavelen om d’n Um. Zij misten geen enkel ‘bölke’ op zondag 7 juli tijdens het OLS dat dit jaar in Sevenum plaatsvindt.

De drie verenigingen uit Peel en Maas strijden met 22 andere schutterijen om de winst op zaterdag 13 juli. Sint Lambertus uit Helden is normaal gesproken een zekerheidje bij het invullen van welke schutterijen de zondag gaan overleven. Ook dit jaar lukte het de Heldenaren. Toch won de vereniging d’n Um nog nooit. “Zullen we maar zeggen dat we hem dit jaar dan wel gaan pakken?”, zegt Bert Kusters, ondervoorzitter van Sint Lambertus.

'Niet aan zien komen'
Bert wil allereerst een compliment maken aan de organisatie in Sevenum. “Het was goed georganiseerd. Een compact terrein. Daarbij was het weer ook goed. Het was niet te koud of te warm.” Maar die omstandigheden kunnen zaterdag zomaar anders zijn. “Het maakt ook niet zoveel uit wat voor weer het wordt, want het is voor alle schutterijen hetzelfde. Je moet ook gewoon met jezelf bezig zijn. Wat de rest doet, boeit niet zoveel.”

Sint Antonius en Sint Petrus uit Baarlo wordt al jaren getipt als een kanshebber, maar overleefde dit keer de zondag niet. “We worden elk jaar wel getipt, maar dat komt misschien omdat we twintig jaar geleden gewonnen hebben”, vertelt Robert Wilms, buksmeester bij de vereniging. “We zijn de laatste tien jaar ook regelmatig in de top 10 geëindigd, maar dit keer ging het fout bij de vijfde schutter. We hadden het eigenlijk niet aan zien komen.”

Een excuus zoeken, doet Robert niet. “De schutter zelf ook niet. Er werd door verschillende schutterijen wel geopperd dat de wind hen parten speelde, maar volgens mij bleven de ‘bölkes’ prima op hun plek. Het is toch het OLS hè, dat doet iets met je. Ik denk dat het een combinatie is van een minder goed schot en dat het net een beetje waait of iets dergelijks. Dan gaat het schot mis.” De Baarlose vereniging gaat wel kijken zaterdag. “We gaan met een clubje die kant op”, vertelt Robert. “Met Beringe hebben we een goed band, dus gaan we hen supporteren.”

Niet zo simpel
De Beringse vereniging vloog er vorig jaar al op zondag uit, maar de jaren ervoor konden wel een derde, zevende en elfde plek genoteerd worden. “We gaan zaterdag weer een poging wagen om de Oude Limburger (bijnaam van het OLS in de schutterswereld, red.) binnen te halen”, vertelt voorzitter Leon Peeters. “Helaas is het niet zo simpel dat we kunnen zeggen: we pakken hem. Het moet allemaal precies samenkomen op zaterdag. We gaan onze huid in ieder geval zo duur mogelijk verkopen.”

Bij de optocht was vooral Sint Lambertus succesvol. De vereniging pakte eerste prijzen bij Mooiste koningspaar gildenexercitie en Concertwedstrijden 4e-divisie sectie A. Tweede plekken waren er bij Commandant gildenexercitie en Mooiste koningin gildenexercitie voor Marieke Lemmen. Sint Nicolaas uit Meijel pakte de eerste plaats bij Beste tamboer-majoor 3e-divisie. Sint Leonardus Panningen-Egchel werd tweede bij Beste bordjesdrager nieuwe exercitie ongewapend.