Fietshistorie Baarlo gebundeld in twee boeken

Baarlo kent een rijke fietshistorie. TWC Olympia maakt daar natuurlijk een groot deel van uit. Voorzitter Felix Lamber besloot de zestigjarige geschiedenis te noteren in een boek. Maar omdat daar veel persoonlijke anekdotes in komen te staan, maakte Felix ook meteen een boek over de gehele fietshistorie van Baarlo. Op maandag 15 juli worden de naslagwerken gepresenteerd.

De locatie en het tijdstip van de presentatie van de twee boeken zijn niet zomaar gekozen. Vanwege 800 jaar Baarlo wordt het live-wielerprogramma van L1, Tour de L1mbourg, uitgezonden vanuit Baarlo. “Een uitgelezen mogelijkheid om onze twee boeken over de Baarlose wielerhistorie te presenteren”, aldus Felix of Fiel zoals hij in de volksmond genoemd wordt. Het ene boek beslaat de zestigjarige historie van TWC Olympia en het andere gaat over 70 jaar wielrennen in Baarlo.

Persoonlijk naslagwerk
Fiel besloot de historie van ‘zijn’ Olympia op te schrijven, omdat de vereniging 60 jaar bestaat én omdat in Baarlo het 800-jarig bestaan van het dorp wordt gevierd. “Het boek over de geschiedenis van de vereniging wordt een intiem boek met veel anekdotes over de vereniging en haar leden.” Het boek wordt geschonken aan alle leden. Het naslagwerk kopen, is niet mogelijk. “Daar is het te persoonlijk voor. Het boek over de hele gehele Baarlose wielerhistorie komt wel in de winkel te liggen.”

Veel wielergekken in Baarlo
Dat tweede boek is de minder intieme versie van 60 jaar Olympia. Daar komt alles in over onder meer de vele wielerrondes die plaatsvonden in alle dorpen van Peel en Maas en de populariteit van alle soorten fietssporten in de regio in die tijd. Fiel en Bart Hanssen, al dertig jaar trainer bij TWC Olympia, kunnen zich die hoogtijdagen nog goed herinneren. “Baarlo was een tijd lang het Mekka van Limburg in het mountainbiken en veldrijden”, aldus Bart. “Er liepen en lopen veel wielergekken rond in het dorp.” Toppers die de geschiedenis van de vereniging kleurden, waren onder meer Henk Smits, Leon Crienen, Sjef Klerken, René Kuhlmann, Rik van Dijk en Daan Bongers.

In het boek zijn vele foto’s en uitslagen te vinden van de Baarlose vereniging. “In veel dorpen waren rondes in die tijd”, weet Fiel. “Wielrennen was populair en iedere week kon je wel ergens meedoen aan een wedstrijd.” Ook de Ronde van Baarlo werd jarenlang verreden. In 1969 leidde de wielerpopulariteit tot de oprichting van TWC Olympia. De vereniging kwam voort uit Wielerclub Neer. Fiel werd meteen bestuurslid van de Baarlose vereniging en 15 jaar later ook voorzitter. Hij maakte mee hoe de vereniging transformeerde van een club voor wedstrijdwielrenners naar een tourclub.

Geen jeugd, ouder ledenbestand
Bart vertelt dat het niveau hoog lag bij TWC Olympia. “Vanaf 1986 hielden we trainingen voor veldrijden en mountainbiken. Ook in de winter trainden we door. Daarmee waren we in Limburg uniek. Zo heeft onder meer Olympisch kampioen Bart Brentjens bij ons getraind. We waren toen echt op de wedstrijden gericht en we hadden een forse jeugdafdeling. Het mountainbiken is later afgesplitst tot MTB Baarlo dat vorig jaar opging in Cycling Team Limburg.”

De jeugdafdeling verdween en ook het wedstrijdgerichte wielrennen werd op een gegeven moment afgezworen door Olympia. “Steeds minder mensen wilden prestatief fietsen. We hebben toen besloten als tourclub verder te gaan”, vertelt Fiel. “Dat betekent wel dat we geen jeugd meer hebben en dat het ledenbestand steeds ouder wordt. Het jongste lid nu is 34.” Op verschillende dagen in de week fietsen de leden samen hun rondjes. Ook organiseert een werkgroep een wekelijkse baanwedstrijd op de thuisbasis van Olympia, Wieleromgeving Herungerberg in Venlo.

De leden van Olympia zijn de laatste jaren veel bezig met de organisatie van verschillende evenementen, zoals de MTB streetrace, recreatieve toertochten en de Toma Cycles Cup in het Kuukven in Baarlo. Vanwege het jubileum en 800 jaar Baarlo organiseert Olympia in oktober het Limburgs kampioenschap veldrijden en een MTB Night Ride. Maar eerst volgt op maandag 15 juli de presentatie van de twee boeken bij Tour de L1mbourg. “Een mooi moment om de Baarlose wielerhistorie in boekvorm te presenteren.” (Op de foto: Het ledenbestand van TWC Olympia)