‘Cittaslow moet wel wat opleveren’

De gemeente Peel en Maas staat op vrijdag 6 september in het teken van Cittaslow en zet de deuren open voor de landelijke raadsleden- en supportersdag. Binnen de gemeente zijn er echter nog vragen over kosten en baten.

Peel en Maas is sinds maart vorig jaar aangesloten bij Cittaslow, een internationaal gezelschap van gemeenten kleiner dan 50.000 inwoners over de hele wereld. Cittaslow komt voort uit de Slow Food-beweging die is ontstaan als tegenhanger van de fastfoodcultuur. Het is een internationaal keurmerk voor gemeenten die hun natuur, landschap, streekproducten, cultuur, en historie koesteren en gastvrijheid uitdragen.

Binnen de gemeenteraad heerst het idee dat het weinig concreets voortbrengt, terwijl de gemeenschap wel op kosten gejaagd wordt. VVD-Raadslid Teun Heldens hekelt vooral de dienstreis naar het Italiaanse Orvieto van burgemeester Wilma Delissen en wethouder Anget Mestrom in juni. “De gedragscode schrijft voor dat de gemeenteraad van elke dienstreis op de hoogte wordt gebracht en dat er achteraf verslag over wordt uitgebracht. Dat is allebei niet gebeurd.” Hij stelde hierover vragen aan het college over waarop hij nog geen antwoord heeft ontvangen. Heldens is extra kritisch, vooral omdat de geschiedenis zich herhaalt. Vorig jaar werd voor hetzelfde Cittaslow ook al een dienstreis gemaakt zonder de raad in te lichten. Toen ging de reis naar Frankrijk.

De post representatiekosten waar dit soort dienstreizen onder vallen, is vorig jaar overschreden met 35.000 euro. Heldens vindt dit fors. “Het college heeft de post structureel met 20.000 verhoogd, maar daar zijn wij ook kritisch op. Wij vinden dat je eerst moet kijken of er punten zijn waarop je kunt besparen.” Cittaslow zou zo’n post kunnen zijn, al heeft de VVD officieel geen standpunt over het initiatief. “Ons is nooit iets gevraagd.” Het college heeft zelfstandig besloten om toe te treden. Dat mag formeel, weet het raadslid, “maar als je vervolgens dure dienstreizen gaat maken zonder dat dit wordt gecontroleerd, ben je in onze ogen niet goed bezig.”

Formeel heeft de VVD geen standpunt, maar intern zijn de meningen verdeeld, weet Heldens. “Er zijn raadsleden die het leuk vinden; het is goed voor ondernemers en voor de promotie van de gemeente, maar er zijn ook raadsleden die het onzin vinden om een smak geld uit te geven voor iets wat we toch al doen.”

Annigje Primowees van GroenLinks is het daarmee eens. Zij vindt het best een aardig initiatief, mits het echt om duurzaamheid, milieu en sociale kwesties gaat, zoals Cittaslow belooft. “Als het er echt toe leidt dat je bijvoorbeeld landbouw gaat bedrijven met de natuur mee, dan steun ik het van harte. Maar als het alleen maar gaat om het promoten van de producten van onze tuinders dan vind ik dat geen taak van de gemeente.”

Peter Craenmehr van AndersNu denkt echter dat het erg goed is wanneer ondernemers de samenwerking zoeken. Hij vindt het een taak van de gemeente om hierin te faciliteren. “Het is altijd goed als ondernemers de verbinding zoeken. Kijk naar de land- en tuinbouw. Het wordt steeds moeilijker om voldoende personeel te vinden en om te blijven innoveren.”

Cittaslow is echter een internationaal initiatief met 220 aangesloten gemeenten wereldwijd. “Je kunt je afvragen of wij als gemeente daar niet te klein voor zijn”, stelt Craenmehr. En het is inderdaad ook een baten-lasten-verhaal. “Er moet wel wat te winnen zijn. En dat is nog moeilijk hard te maken.” Waarmee hij allerminst wil zeggen dat het weggegooid geld is. “Ik denk dat de kosten nog heel redelijk zijn. Ja, er was een reisje naar Italië, maar je moet er als gemeente vooral in het begin volop in meegaan en vervolgens zien of het uitpakt zoals je hoopt. Daar kom je pas achter als je meedoet.”