Gemeente onderzoekt autoverkeer centrum Panningen

De gemeente gaat verkennen of ze het autoverkeer tussen Raadhuisstraat en Beekstraat in Panningen kan beperken. Van de route wordt meer gebruik gemaakt dan verwacht.

Twee jaar na de herinrichting van de Raadhuisstraat in Panningen blijkt dat het voetgangersgebied een prima aanvulling is, vertelt Willy Schers, adviseur Omgevingsontwikkeling bij de gemeente Peel en Maas.

Keerzijde is echter dat autoverkeer meer gebruik maakt van de route door het centrum richting Julianastraat en Beekstraat dan verwacht. Vooral de bewoners hebben daar hinder van. “We hebben getracht dat te voorkomen met onder meer drempels, maar dat is niet voldoende gebleken”, aldus Schers. Verschillende opties liggen momenteel op de tekentafel. Zo wordt bekeken of het voetgangersgebied nog verder kan worden uitgebreid. “Maar dan kom je weer andere knelpunten tegen, bevoorradingsverkeer moet bijvoorbeeld toch kunnen laden en lossen.”

Een ander idee is de betreffende route om te vormen tot eenrichtingsverkeer. “Maar ook daarvan zijn deskundigen de effecten nog aan het onderzoeken.”

De onderzoeksresultaten worden eerst verwerkt, de ideeën worden afgestemd met de wethouder en vervolgens met het centrummanagement en de bewoners. “En dan moet nog gekeken worden welke financiën er bij komen kijken en of deze ook vrijgemaakt kunnen worden.” De mogelijkheden worden onderzocht, maar het is allerminst zeker dat er iets gaat veranderen, wil hij benadrukken.