Tractor in meterkast

Natuurlijk is het schrikken als een tractor en een auto met geweld tegen je huis tot stilstand komen. De ravage is haast niet te overzien, maar de opluchting is groot wanneer er geen slachtoffers te betreuren zijn.

Het liep tegen het middaguur, maandag 5 augustus toen een Fendt 516 Vario met zo’n 150 pk dwars door de gevel van het huis van Peeters aan de Donk in Meijel kwam rijden.

Ans Peeters zat net buiten te lunchen toen ze een hoop kabaal hoorde en rook zag verschijnen vanaf de voorkant van het huis. Ze zag de tractor die ineens in de gang stond, maar durfde aanvankelijk niet te gaan kijken. Dus belde ze meteen 112.

De gevel lag helemaal in puin. De tractor was precies ter hoogte van de meterkast het huis binnengekomen. Daarnaast had zich een witte Volkswagen Caddy tegen de hoek van het huis gekreukeld.

De schade was groot, maar gelukkig: er waren geen slachtoffers.

De tractor is van Groentemakers in Maasbree. Het bedrijf heeft in het gebied aan de Langstraat 90 hectare bloemkool. Zo’n vijf keer per dag rijdt de tractor met een grote aanhangwagen vol bloemkool naar Maasbree. De tractor kwam net weer terug met een aanhangwagen vol lege kisten. De chauffeur reed over de Donk, ofwel de N279. Hij kwam uit de richting Heibloem en wilde linksaf de Langstraat inslaan, precies op het moment dat een witte Caddy hem aan het passeren was.

De tractor maakte hierdoor de bocht te groot en ramde de gevel van het woonhuis. De Caddy kwam tot stilstand tegen de hoek van het huis en was total loss.

De ravage is enorm, toch is de tractor niet ver het huis binnengereden. De schade is niet zozeer aangericht door de snelheid, maar door het gewicht van de tractor. De zes ton drukte de muur om, precies op de plek waar de meterkast zich bevindt. In één klap zat Ans zonder, stroom, gas en water. Toch werd dezelfde dag een noodstroomvoorziening aangelegd en de gevel is afgesloten.

De Langstraat is een smalle weg, Ans Peeters vindt het veel te smal voor het zware verkeer dat er dagelijks over komt. Al enkele malen heeft ze de gemeente gevraagd er eenrichtingsweg van te maken, maar tevergeefs. “Ik vind het best dat ze hierachter een tuinbouwgebied inrichten, maar dan moet de infrastructuur daar ook op worden aangepast. En dit is niet meer dan een veredeld fietspad.”