Jesse uit Maasbree klaagt Dream or Donate aan

Via Dream or Donate haalden Jesse Muijsenberg en Leanne Brummans geld op om deel te kunnen nemen aan het EK twirling in Italië. Maar plotseling was de website uit de lucht en daarmee leek al het geld verdampt. Samen met andere gedupeerden in Nederland klaagt Jesse de internetondernemer aan.

Eind mei was het nog feest in huize Muijsenberg in Maasbree. Jesse (21) van majorettengroep Younique wist zich als soliste in de seniorencategorie van de Nederlandse Kampioenschappen show twirl in Hoofddorp voor een EK-plek in Italië te kwalificeren.

En ook in Meijel bij de familie Brummans werd gevierd dat Leanne (11) in oktober in Italië mag strijden voor een Europese titel, maar dan als soliste in de categorie solo show twirl pre-teen. Een unieke kans, maar een kostbare onderneming. Al met al kunnen de kosten van de reis oplopen tot zo’n duizend euro. Om de reis te bekostigen, begonnen beiden een crowdfundingsactie via Dream or Donate. Jesse had als doel 625 euro op te halen, de teller stond zelfs al op 645 euro toen de site ineens uit de lucht was.

De eigenaar van de website die zich Broer Rasta noemt, stelt dat zijn website gehackt is en dat er nog 40.000 tot 50.000 euro overgemaakt moet worden naar de gedupeerden. Sjouke Faber uit Heerenveen, een van de gedupeerden die de schade aan het inventariseren is, schat dat de schade al zo’n drie ton beloopt.

Vertrouwen politie


Broer Rasta is de ondernemer Robert-Jan Mastenbroek (29) uit Witharen, Overijsel. Zelf zegt hij geen aangifte te hebben gedaan omdat hij geen vertrouwen heeft in de politie. Dit gaat er bij Jesse niet in, zij gaat dus wel degelijk aangifte doen.

Leanne Brummans uit Meijel is er slechts 15 euro bij ingeschoten. “We waren wat laat begonnen met die actie”, vertelt vader Eric Brummans. “Achteraf is dat dus helemaal niet zo erg.” Hij is zich nog aan het beraden over het doen van aangifte. “Ik moet even bekijken waar ik dan terecht moet. Het is jammer van die 15 euro, maar daar hoeven we dat niet voor te doen. Het gaat om het principe. Als we aangifte doen, dan is dat voor anderen die er meer bij zijn ingeschoten, zoals Jesse uit Maasbree.”

Jesse gaat evengoed wel naar Italië. Het is jammer van het geld, maar ze voelt zich vooral ontzettend bezwaard tegenover iedereen die gedoneerd heeft. Het ging dan vooral om familie en vrienden.

In totaal waren het 59 personen. Deze hebben allemaal een betaalbewijs ontvangen, Jesse is deze nu aan het verzamelen. “Van vijf of zes hebben we nog geen bewijs. Maar van 580 van de 645 euro kunnen we hard maken dat die ook daadwerkelijk betaald zijn.”

Bovendien heeft ze via het geheugen van Google een printscreen kunnen maken van het volledige bedrag. Dit heeft ze ook neergelegd bij Faber uit Heerenveen die zelf voor 10.300 euro het schip in is gegaan. Zijn vrouw is uitbehandeld MS-patiënt en heeft 60.000 euro nodig voor een behandeling in het buitenland.

Kwestie van leven of dood

“Voor ons is het erg vervelend. Ik hoop nog een centje te krijgen voor de reis naar Italië. Maar de echte gedupeerden zijn dit soort mensen. Voor hen is het een kwestie van leven of dood.”

Het is voor iedereen die haar gesteund hebben, dat ze mede gaat procederen. Het is voor het bedrag dat ze hoopt terug te krijgen, maar vooral voor getroffenen als de familie Faber dat ze afgelopen maandag naar Amsterdam ging voor een overleg met de advocaat.

Daar waren 25 tot 30 andere gedupeerden, vertelt Jesse. Of de gedupeerden het geld terugkrijgen ligt helemaal aan Mastenbroek, de eigenaar van de crowdfundingssite. “Het is onduidelijk of hij het geld heeft. Ja, hij heeft een villa en een dure auto, maar we weten nog niet hoeveel hypotheek er op die villa zit en of de auto is afbetaald.” Het onderzoek loopt, het kan nog een langdurige kwestie worden.

Mastenbroek heeft gezegd dat hij het geld gaat terugbetalen. “Maar niemand weet of hij niet stiekem het geld aan het wegsluizen is”, stelt Jesse. Mastenbroek was immers al voordat de website uit de lucht was spullen aan het verkopen via Marktplaats, waaronder dure bronzen beelden en een sportauto.

Jesse vreest dat Mastenbroek ineens uit Nederland kan zijn verdwenen. “Het is blijkbaar moeilijk hem als verdachte aan te merken en zo lang hij niet verdacht is kan niemand hem tegenhouden. Strafrechtelijk is het allemaal heel lastig.”