Open brengt jeugdzorgaanbieders samen

Het officiële startsein voor het samenwerkingsverband Open werd op dinsdag 3 september gegeven in het gemeenschapshuis in Kepèl in Panningen. Op basis van een gedeelde visie in de verschillende fases van de behandeling werken verschillende jeugdzorgaanbieders samen.

Zes aanbieders van Jeugdzorg waren op zoek naar een gezamenlijk aanbod voor jeugdigen en hun gezin, wanneer het gaat om het ervaren van onveiligheid, een problematisch verlopen hechtingsgeschiedenis en trauma.

Kijkend vanuit de gedeelde visie van Basic Trust, maar werkend met de eigen expertise, geven Puur kindercoach (Cecile Delmée en Chantal Wilms), Auke Beeldende therapie (Auke van de Kerkhof), Basic Trust (Marian Sijben, Sandra Loijen en Hans van der Ham) inhoud aan deze trajecten. Resultaat is het samen-werkingsverband Open.

Wethouder Hermans van Jeugd, Participatie en Cultuur onthulde het nieuwe logo van Open. Dit vormde de opmaat voor een kleine optocht naar de Kerkstraat 11, waar de aanwezigen uitgenodigd waren om persoonlijk een kijkje te komen nemen in de nieuwe praktijkruimtes.

Eerst gaf Hans van der Ham vanuit de Basic Trust-visie op heldere wijze inzichtelijk hoe de thema’s hechting, trauma en dissociatie met elkaar verbonden zijn. De negatieve effecten op de ontwikkeling van kin-deren en gezinnen werkt door op meerdere functiegebieden: bij het spelen, leren en in relaties met andere kinderen, op meerdere plekken zoals thuis, vrije tijd, school en werk. In zijn betoog pleitte Van der Ham voor een behandeling waarin recht gedaan wordt aan deze samenhang en complexiteit. Iets waar ook samenwerkingsverband Open een rol in wil spelen.