Geplukt: Will Janssen

Prins Carnaval, speler van het eerste elftal, leider en voorzitter jeugd bij VV Koningslust, hovenier en fervent Oranje-supporter. Het is zomaar een greep uit de typeringen die bij Will Janssen (53) uit Koningslust horen. Deze week wordt hij geplukt.

Will ontvangt HALLO in zijn woning aan de rand van Koningslust. In 1990 kocht hij het stuk grond en begon met bouwen. 27 jaar later woont hij er nog steeds, samen met vrouw Lucie en drie kinderen. “Het is goed toeven hier. We hebben het in 1,5 jaar gebouwd. Het geeft extra voldoening, omdat we het voor een groot gedeelte zelf hebben gedaan. Uiteraard met hulp van vrienden, familie en kennissen”, vertelt hij. Maar dat Will in die tijd al voorop ging, was wel duidelijk. “Ik ben heel gedreven en precies. Als ik ergens aan begin dan wordt het ook afgemaakt”, zegt hij. Will is een echte ‘Brookhaas’. Het ouderlijk huis van Will staat zo’n 600 meter verderop. “Ik heb altijd in deze straat gewoond.”

De 53-jarige voetballiefhebber is graag buiten. Hij werkte dertig jaar voor Herman Vaessen in Maasbree. Het aanleggen van grote tuinen was zijn voornaamste taak. “Ik deed zo’n drie à vier tuinen per jaar. Dan weet je wel over wat voor soort tuinen je spreekt”, lacht hij. “We maakten prachtige dingen, van ingewikkelde sproei-installaties tot de aanleg van vijvers. Het mooiste van het vak vind ik om vanuit niets iets moois te creëren. Je maakt echt iets waardevols”, vertelt hij. Na dertig jaar bij Herman Vaessen begon het lichaam tegen te sputteren. “Het is gewoon zwaar werk, het is niet voor niks dat de aanwas van hoveniers marginaal is. Ik wilde het moment voor zijn dat het niet meer kon. Sinds drie jaar werk ik daarom met veel plezier in de buitendienst van gemeente Peel en Maas”, vertelt hij. Daar houdt hij zich bezig met het aanleggen van onder meer planten, borden, tegels, klinkers en banken. Het afscheid bij Herman Vaessen viel hem zwaar. “Na dertig jaar ben je daar bijna kind aan huis. Ik heb het daar altijd enorm naar mijn zin gehad. Ik ging fluitend naar het werk, en kwam fluitend thuis”, vertelt Will.

Voetbal loopt als een rode draad door zijn leven. Van zijn 16e tot zijn 21e stond hij in het eerste elftal van Koningslust. Problemen aan zijn knie (Will onderging 12 operaties) dwongen hem om vroegtijdig te stoppen. Daarna vervulde hij vele taken binnen de vereniging. Leider van het eerste, leider van het derde, jeugdleider, lid van het hoofdbestuur, lid van de technische commissie en voorzitter van de jeugd. “Nu ben ik een soort vraagbaakje van de vereniging”, lacht hij. Als voorzitter van de jeugd was hij veel op de vereniging te vinden. “Ik wilde alles weten. Ook daarin was ik gedreven, op den duur hadden we 104 jeugdleden. Voor een dorpje als Koningslust is dat heel veel.”

Oranje
Zijn liefde voor het voetbal beperkt zich niet tot de vereniging in Koningslust. Will is samen met Lucie al 25 jaar lid van de supportersvereniging van het Nederlands Elftal. Daarmee bezoekt hij iedere thuiswedstrijd, regelmatig uitwedstrijden en heeft hij al veel toernooien meegemaakt. Ook staat hij naast namen als Louis van Gaal en Ronald Koeman op de Wall of Fame bij de KNVB in Zeist. Mensen die meer dan honderd interlands hebben meegemaakt krijgen daar een plekje. “Dit voorjaar was daar een evenement voor. Bijzonder om mee te maken als je dan met die grote namen aan tafel zit”, vertelt Will. De meest bijzondere herinnering hebben Will en Lucie aan het EK in Engeland. Met name de wedstrijd van Engeland tegen Nederland die met 4-1 verloren ging. “De wedstrijd werd gespeeld in Wembley, het mekka van het voetbal. Als je dan die metro uitkomt en richting het stadion loopt terwijl al die Engelsen zingen, dan heb je echt kippenvel”, zegt hij. Eén thuiswedstrijd miste hij de laatste jaren. Vanwege een bruiloft van een vriend. Nederland behaalde een 11-0 zege tegen San Marino, een overwinning die nog altijd als recordoverwinning geldt. “Dat heeft hij nog vaak gehoord”, lacht hij.

De Faxclub
Toch is het niet alleen voetbal dat de klok slaat in huize Janssen, ook carnaval heeft een belangrijke plaats. Will, die in 1995 prins was in Koningslust, mist geen minuut. “We doen volgend jaar met onze vriendenclub, De Faxclub, voor de 22e keer achtereenvolgend mee aan de optocht. Ieder jaar tussen kerst en Nieuwjaar beginnen we met de voorbereidingen. Iedere zaterdag komen we dan bij elkaar. Daar doe ik het voor”, vertelt hij.

Volgend jaar bestaat zowel de voetbalclub als de fanfare in Koningslust 75 jaar. “Twee jaar geleden hebben we daarvoor een commissie opgericht, waarvan ik voorzitter ben.” Toch heeft hij niet altijd de touwtjes in handen. De organisatie van de plaatselijke dorpsquiz, Koningslust weet ‘t, waar hij deel van uit maakt, wordt geleid door zijn vrouw Lucie. “Dat is de enige keer dat ik écht moet luisteren”, zegt hij lachend.

Tekst en beeld: Robert Hesen