Even uit de comfortzone als sexy boer

De boeren in Nederland staan momenteel niet positief in de aandacht. Verwijtend wordt naar hen gewezen als het gaat om stikstof en duizenden boeren zorgen voor files en protesteerden in Den Haag op dinsdag 1 oktober. Ze willen juist lof en daarom poseren dertig boeren en boerinnen in een sexy kalender. Maikel Sonnemans uit Meijel is daar één van.

Het is allemaal als grap begonnen, vertelt Maikel. “Dit is de tweede editie van de boerenkalender, van de vrouwenversie heb ik thuis al een aantal exemplaren. Volgens mijn vriendin ben ik wel een ‘sexy boer’. Zelf sta ik daar heel anders tegenover, maar als zij dat vindt, is dat helemaal prima. Het gaat al zes jaar goed tussen ons, dus het sexy boerimago zou één van de redenen kunnen zijn”, zegt Maikel lachend.

‘Dat laat ik ze geen twee keer zeggen’
Je vriendin kan je dan wel een sexy boer noemen, maar hoe ontstaat het idee om je op te geven voor een kalendershoot? “Ook die reden ligt deels bij mij vriendin”, zegt Maikel. “Ze zei een keer: ‘Bluf dat je je opgeeft voor deze kalender’. Dat laat ik ze geen twee keer zeggen. Daarom heb ik meteen een mail gestuurd.” Prompt kreeg Maikel een mailtje terug dat de organisatie wel in hem geïnteresseerd was. “Eerst was er een selectiedag waar de kandidaten zich voor moesten stellen. Helaas, vanwege omstandigheden, kon ik niet langskomen.” De interesse in Maikel bleef hangen bij de organisatie en ze stuurden hem alsnog een berichtje of hij geïnteresseerd was. “Jazeker was ik dat. Ik stuurde wat foto’s en een voorstelvideo op. Later kreeg ik dus te horen dat ik langs mocht komen voor een fotoshoot.”

Vooroordelen
Maikel doet op de eerste plaats mee omdat hij wel in is voor een lolletje. “Maar ik wil ook wat doen aan het negatieve beeld van de boer. Veel mensen hebben vooroordelen en zien ons als lastig of irritant en ergeren zich bij langzame trekkers in het verkeer of modder op de weg door onze voertuigen. Dat vind ik jammer. Ik wil ook een positief, ander beeld van de boer presenteren aan Nederland.”

Uit comfortzone
De shoot was niet op het bedrijf, Hendriks Graszoden (Heythuysen), waar Maikel werkt en al helemaal niet om de hoek. “Ik moest 2,5 uur rijden naar Marknesse, een dorpje in de Noordoostpolder. Op deze locatie waren ook een aantal andere modellen aanwezig.” Maikel maakte foto’s op twee plekken. “Eén bij een auto en de andere met een tractorband. Het was echt tof om te doen. Eerst moest ik in de make-up en deden ze onder andere mijn haar. Kleding mocht ik zelf meenemen. Uiteindelijk duurde de shoot een half uurtje. Ik heb enorm gelachen.”

Het was wel iets buiten de comfortzone van de boer uit Meijel. “Zoiets heb ik nog nooit gedaan en al helemaal niet met een ontbloot bovenlijf. Stiekem was het best spannend, maar uiteindelijk vond ik het toch wel leuk.” Maikel ziet een toekomst als boerenmodel nog niet echt voor zich. “Wie weet”, zegt hij lachend. “Ik vond dit wel tof, dus ik houd me altijd aanbevolen.”

Trots
De kalender wordt op vrijdag 4 oktober, op Dierendag, gepresenteerd in Wilp bij een boerenbedrijf. De vijftien boeren en vijftien boerinnen presenteren zich dan. Eindelijk komt de droom van Maikels vriendin dan uit. “Zelf heeft ze de foto nog niet gezien”, zegt hij. “Ik ga er wel vanuit dat ze trots op me is. Als het resultaat ze dan niet aanstaat, dan kunnen we de kalender altijd nog ergens in een donker kastje opbergen.”

Tekst: Niels van Rens
Beeld: Monique Hefti-Sutman