Niederkrüchten en Peel en Maas verenigen zich

De gemeente Peel en Maas en de gemeente Niederkrüchten gaan verenigingen uitnodigen om deel te nemen aan een creatieve workshop met onder andere een speeddatesessie. Daarmee willen zij een grensoverschrijdende samenwerking tussen verenigingen tot stand te brengen.

Dit initiatief maakt deel uit van een viertal grensoverschrijdende projecten die de Europese Unie tastbaar moet maken voor bewoners van de grensregio. In totaal stelt het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling ongeveer 75.000 euro beschikbaar aan deze projecten.
Behalve het project van de gemeente Peel en Maas dat zich richt op maatschappelijke betrokkenheid, is er een project over wandelen (gemeente Roerdalen en Wassenberg), Muziek (Roermond en Düsseldorf) en 75 jaar Vrijheid (Krefeld, Geldern, Venlo, Venray, Nijmegen, Kempen, Straelen, Kleve, Mönchengladbach en Wachtendonk).

Gezelligheid
Niederkrüchten, vlak over de grens bij Herkenbosch, is met 15.000 inwoners drie keer zo klein als Peel en Maas. Het idee van de bijeenkomst is volgens de gemeente Peel en Maas de behoefte voor samenwerking tussen de verenigingen te polsen. Gezelligheid en vrijblijvendheid staan daarbij voorop.

Verenigingen worden daarom niet aangeschreven voor de creatieve workshop, maar worden benaderd via media en social media. “Anders zijn de verwachtingen te hoog”, aldus een medewerker van de gemeente.
Het initiatief past volgens hem in een gemeente met meer grensoverschrijdende projecten, zoals 5 X Beringen Internationaal en de vriendschapsband met het Duitse Grevenbroich.

Tekst: Marc van der Sterren