‘Als tegenstellingen verdwijnen, verdwijnt de oorlog’

Bijna alle basisschoolleerlingen uit Peel en Maas kwamen op maandagochtend 4 november naar DOK6 in Panningen. Ze kregen een film over de oorlog in Irak te zien. Een heftig verhaal, maar toch luchtig en met humor gebracht. Lisa Wade kwam de film inleiden.

‘Privacy’, klinkt het vanachter uit de zaal. Vanuit heel de gemeente kwamen kinderen van groep 7 en 8 op maandagochtend 4 november naar Dok6 op uitnodiging van Mondiaal Burgerschap Peel en Maas.
Deze stichting houdt zich bezig met ontwikkelingssamenwerking en het verbeteren van de interculturele dialoog. Zo draaien ze films van Movies that Matter in Dok6. Movies that Matter is een stichting die is ontstaan uit het Amnesty International Film Festival. Mensenrechten staan hierin centraal.
Alle basisschoolkinderen zouden de film Bekas moeten zien, zo vindt Mondiaal Burgerschap. Zeker in de maand waarin Peel en Maas 75 jaar bevrijd is. En ook Movies that Matter vond het de moeite waard Lisa Wade te sturen om een inleiding te geven bij de film. Lisa Wade is bekend van het Klokhuis dat ze tot 2013 presenteerde en van de NPS-serie 13 in de oorlog die werd genomineerd voor een Emmy Award.
“Sindsdien word ik veel gevraagd rond het thema oorlog en kinderen”, vertelt Lisa aan HALLO voorafgaand aan de voorstelling. Door het Nationaal Comité 4 en 5 mei bijvoorbeeld en ook door Movies that Matter. Ze is dan ook erg gepassioneerd om kinderen aan het denken te zetten over de situatie van mensen elders in de wereld. “Ik hoop dat kinderen iets meer begrip krijgen en meer geïnteresseerd raken in vluchtelingen. Ik hoop dat ze zich een beetje kunnen identificeren met mensen die onder andere omstandigheden leven dan in het veilige Nederland. Want alleen als we naar elkaar luisteren en begrip hebben voor elkaar, verdwijnen tegenstellingen. En dan verdwijnt ook de oorlog.”

Humor
Dus gaan ze deze ochtend de film Bekas vertonen. Een film van de Irakese vluchteling Karzan Kader die het Dubai International Film Festival van 2012 won. “Kader kwam in Zweden terecht. Hij vluchtte voor de oorlog en volgde daar de filmopleiding om dit verhaal te kunnen vertellen”, weet Lisa. “Het is geen zware film. Het is zelfs grappig. Hij gebruikt humor om het verhaal over oorlog te vertellen. Dat doet hij heel slim. Op deze manier is het voor kinderen te behappen.”
Dan is het tijd om de film aan te kondigen. De film gaat over mensenrechten. “Wat zijn mensenrechten?” vraagt ze aan de zaal. “Kan iemand een voorbeeld noemen?” Het is dan dat de vanachter uit de zaal een heldere stem klinkt: ‘Privacy!’

Tekst: Marc van der Sterren