Jeugdlintje voor Kyllian Swinkels

Vol lof sprak burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo Kep en Kadey Metsemakers, Kyllian Swinkels en Lieve Janssen maandag 25 november toe. Ze is vol waardering voor de sociale rol die deze kinderen spelen.

Minder dan een week eerder zat hij nog in Zeist bij de KNVB. Kyllian Swinkels (12) uit Helden. Mar Schuringa, Coördinator Diversiteit, schreef een hele pagina in zijn boek dat hoort bij zijn regenboogband. En ze vertelde hem dat hij misschien wel een voortrekkersrol kan spelen in de landelijke strijd voor gelijke rechten in het voetbal. Kyllian zet zich in voor een samenleving waarin iedereen meetelt

Het begon in oktober 2018 bij de voetbalwedstrijd Nederland-Duitsland in de Nations League. De spreekkoren die hij hoorde over homo’s, deden hem besluiten in actie te komen. Hij deed mee aan de actie Write for Rights van Amnesty International en besloot ook zelf in actie te komen. Zo ontstond de regenboogaanvoerdersband die staat voor homo-acceptatie in het voetbal die nu de ronde doet onder amateurclubs. Hij is keeper bij Helden JO13-3. Daar, en ook op school, blijft hij opkomen voor kinderen die gepest of buitengesloten worden. Eerder dit jaar mocht hij de gemeenteraad al toespreken.

Op maandagmiddag 25 november stond hij op het podium in het Huis van de Gemeente. De burgemeester sprak haar waardering uit voor zijn inzet voor een samenleving waarin iedereen meetelt, ongeacht de culturele achtergrond. “Kyllian zet zich in voor een samenleving waarin iedereen meetelt.” Lieve Janssen en Kep en Kadey Metsemakers kregen de waarderingsprijs. Lieve werd gewaardeerd voor haar steun en vrolijkheid in moeilijke tijden. Haar broertje Clem heeft zware behandelingen moeten ondergaan wegens een ernstige ziekte. Hij is nu zo goed als genezen. Ook na het overlijden van haar opa was het Lieve die de moed erin wist te houden. “Ze stond altijd klaar als er geholpen moest worden en ook op school is ze ontzettend behulpzaam en zorgzaam”, vertelde de burgemeester. “Lieve helpt als anderen verdriet hebben.”

Mooie woorden waren er ook voor Kep en Kadey die erg behulpzaam zijn. Ze helpen hun moeder die een ernstige ziekte heeft en zeer beperkt is. Twee jaar geleden is hun vader overleden, veel werk komt nu op de kinderen neer. De twee kinderen zijn op jonge leeftijd al mantelzorger. “Ook op school zijn ze erg enthousiast en dragen ze bij aan de sfeer in de klas”, vertelde de burgemeester.

Tekst en beeld: Marc van der Sterren


Foto: Kep en Kadey Metsemakers, Kyllian Swinkels en Lieve Janssen luisteren naar de complimenten van burgemeester Wilma Delissen- van Tongerlo.