Discokerk in Meijel

Sommige Meijelnaren dachten op dinsdagavond 26 november dat het disco was in de Sint-Nicolaaskerk. De kerk werd fel blauw uitgelicht, dan werd rood of groen of wit. Soms met knipperende effecten en af en toe zelfs rood en groen tegelijk.

“We hebben een test uitgevoerd”, verklaart kapelaan Roger Maenen. “Voordeel van onze ledverlichting is dat met een app alle kleuren zijn aan te passen. Op dinsdagavond kwamen in een minuut alle kleuren voorbij.”
Op woensdagavond werd de kerk volledig rood beschenen. Dit in het kader van #Redwednesday, waarbij alle grote kerken en kathedralen in de wereld aandacht vragen voor het recht op vrijheid van godsdienst voor mensen van alle religies. Afgelopen jaar werden op #RedWednesday beroemde gebouwen als de Sacre Coeur in Parijs, de Sagrada Familia in Barcelona, de Cristo Redentor in Rio de Janeiro en de Sint-Janskathedraal in Den Bosch al in het rode licht gezet, dit jaar dus ook de Kathedraal van de Peel.
Doel is dat de kerk vanaf kerstavond weer elke avond verlicht wordt. De restauratie van de toren zal tegen die tijd zijn afgerond, verwacht de kapelaan. In de weekenden en tijdens kerkelijke feestdagen kiest de kerk het welke kleuren ledlampen worden ingeschakeld. “Deze zijn meestal wit, paars of groen”, zegt Maenen.
Door de week en tijdens andere feestdagen als Moederdag, carnaval en het OLS bepaalt de Meijelse projectgroep Winkels, Voorzieningen en Infrastructuur het kleurgebruik.

Tekst en beeld: Marc van der Sterren