'Elke dag iets positiefs'

Met trots kijkt ze terug op de afgelopen tien jaar die de gemeente Peel en Maas nu jong is. Op wat er samen is bereikt en dat iedereen in de gemeente ook samen verder moet. Maar burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo schonk tijdens haar nieuwjaarstoespraak op maandag 6 januari ook aandacht aan het soms ontbreken van ruimte voor een andere mening.

Het was op 1 januari precies 10 jaar geleden dat gemeente Peel en Maas ontstond uit een fusie tussen de gemeenten Helden, Kessel, Maasbree en Meijel. Wilma Delissen-van Tongerlo werd op 1 oktober 2010 benoemd tot burgemeester van de toen nieuwe gemeente. “Onze uitgangspunten diversiteit, zelfsturing en duurzaamheid zijn niet zomaar loze kreten. We hebben ze omarmd, we hebben er samen uitvoering aan gegeven. (...) Peel en Maas, dat zijn we samen”, aldus de burgemeester in haar toespraak.
Ze is trots op wat ‘we’ de afgelopen tien jaar voor elkaar hebben gekregen, maar wilde ook vooruit kijken. “De leden van onze gemeenteraad en het college zijn volop bezig om samen met u verder te bouwen aan Peel en Maas. Een mooi democratisch proces dat in onze gemeente gelukkig naar behoren verloopt. Daar moeten we samen aan blijven werken.”

‘Niet direct op achterste benen staan’
Dat was meteen de inhaker voor een kritische noot in haar toespraak. Als burgemeester is Delissen-van Tongerlo ook verantwoordelijk voor het nemen van besluiten rondom veiligheid, handhaving en vergunningverlening. “Daarbij merk ik dat we als samenleving snel aan het veranderen zijn, aan het verharden. Past iets niet helemaal in ons straatje, ben je het ergens een keer niet mee eens, dan hoef je niet direct op je achterste benen te staan en ‘schande!’ te roepen. Het is helemaal niet erg om eens van mening te verschillen”, stelt ze. Er zou meer ruimte moeten zijn voor discussie en voor de mening van een ander. “Jouw mening hoeft niet dé mening te zijn. Misschien moeten we eens met elkaar in gesprek over de norm van Peel en Maas.”

Samen koesteren
Toch sloot de burgemeester haar toespraak met een positieve boodschap af. “Laten we niet vergeten hoeveel goeds en moois er om ons heen gebeurt.”
Ze wil zoveel mogelijk persoonlijke bezoekjes blijven brengen aan de inwoners, bijvoorbeeld bij huwelijksjubilea en bijzondere verjaardagen. “Dat kan net dat verschil maken in deze soms ingewikkelde wereld. Ik gun ons dat we die momenten samen koesteren. Het moet toch mogelijk zijn om elke dag iets positiefs voor een ander te doen? Deze onderlinge verbinding maakt ons sterk.”