Oad Bree: nieuw café in Maasbree

Na bijna 25 jaar aan horeca-avonturen en faillisementen gaat eigenaar Wien Hermans (60) het bedrijf aan de Sevenumseweg in Maasbree zelf runnen. Met dj Paul wordt Oad Bree officieel geopend. Het is zonde als het leeg blijft liggen, vindt Wien en met het faillissement van Niens is de tijd rijp. Maar als zich een huurder aandient, dan laat hij het graag aan een ander over. Hij is zelf, naar eigen zeggen, te zeer een avonturier.

Het horeca-aanbod in Maasbree werd een stuk schraler met het faillissement van Niens. De komst van Oad Bree heeft daar verandering in gebracht. Wien Hermans, die het pand in 2006 kocht van brouwerij Grolsch, heeft het gebouw al enkele keren verhuurd. Na enkele faillissementen pikt hij het nu zelf op.
“Je moet het graag doen. Er gaat veel tijd in zitten.” Uitbaters in het verleden hebben zich daar wel aan verkeken, zo verklaart hij de uitbaterswisselingen van de afgelopen jaren. Ook moet je vriendjes zijn met de gemeente. En daar schort het aan. Bij de voormalige uitbaters, maar ook bij Wien zelf. Hij is de eerste om dat te erkennen. “Ik heb geen grote mond, maar zeg wel waar het op staat. En ik weet niet of dat tactisch is.”

Failliet
Het begon in 2006 met De Mök. De huurder van toen had eerst een compagnon die teveel zoop en daarna één waar het mee botste, vertelt Wien. Begin 2017 nam Eetcafé Jans zijn intrek. Na drie maanden ging dit ook failliet, de uitbater feestte zelf te graag, meent Wien.
Daarna kwam het Griekse restaurant Mediterranos die het tot de zomer van 2018 volhield. Daarna kwam café D’n Dolle met als uitbater Kwint Nelissen. Wien: “Van de gemeente heb ik nooit medewerking gehad. De gemeente heeft Niens altijd de hand boven het hoofd gehouden en mij en mijn huurders alleen maar tegengewerkt.”
Hij wil er niet te veel over uitweiden, “maar als de ambtenaren en de politie zich anders hadden gedragen was het niet uit de hand gelopen.” Kwint had de rechtszaak tegen de gemeente eigenlijk door moeten zetten, vindt Wien. “Het dossier heb ik nog.”
Na bijna een jaar leegstand wil Wien wil het café weer openen. Maanden heeft hioj besteed aan het opknappen. “Het is zonde als het leeg blijft liggen. Mijn dochters hebben geen interesse, maar ik heb vijf kleinkinderen. Als zij er over een jaar of tien in willen stappen, wil ik dat dat kan.”
En nu is het moment. “Nu Niens er niet meer is, is het horeca-aanbod in Maasbree echt minimaal.” En hij staat er niet alleen voor. Hij runt het bedrijf samen met vrachtwagenchauffeur Henk van Asten, zijn compagnon.

Discobollen
Hermans verdient zijn geld met het leggen van parketvloeren, maar ook met de verhuur van het appartement en de zes woonstudio’s boven het café. Een uitgebreid café met een grote zaal om te darten en feesten te organiseren. Discobollen en zwaardere geluidsboxen komen nog. “De dj hoeft dan alleen maar in te pluggen.”
Er is een terras met vloerverwarming aan de straat en een terras op de binnenplaats dat van de zomer wordt aangekleed met een zandstrand, palmbomen en een cocktailbar, grenzend aan een aparte ruimte waar eveneens een café is. En sinds Mediterranos kent het pand een professionele keuken.

Jeugd
“Laat mij maar achter de bar staan”, zegt Wien. De organisatie van evenementen laat hij zo veel mogelijk aan de jeugd over. “Zij zijn fanatiek in het organiseren. We hebben alle faciliteiten, er kan hier van alles.” Feesten met fris voor 1 euro bijvoorbeeld. “Want voor de jeugd vanaf veertien is er in Maasbree weinig te doen.” Maar ook verenigingen zijn welkom. “Ik heb hier alle ruimte. Ik vraag niet meteen huur.”
Wien ziet het helemaal zitten, al ziet hij zichzelf niet de rest van zijn leven achter de bar staan. Daarvoor is hij te veel een avonturier. Drie tot vier weken per jaar gaat hij voor een paar weken naar Guatemala. “Daar heb ik een vriend wonen en ik heb er vier hectare sierplanten. Als hobby.” Hij heeft nog een reis naar Azië in de planning en wil nog met een vriend naar Ibiza.
Die vrijheid kan hij moeilijk opgeven. “Ik wil morgen naar Ibiza kunnen, als ik zin heb. Die vrijheid heb ik nu. Ik leg parketvloeren, ik kan weg wanneer ik wil. Met een horecazaak kan dat niet.” Daarom wil hij het bedrijf het liefst verhuren. “Als iemand me 1.000 euro per maand geeft, ben ik hier weg.”
En de naam: Oad Bree? “Die heeft mijn compagnon verzonnen. Henk vindt dat mooi. En ik vind het wel best.”

Tekst en beeld: Marc van der Sterren