'Normaal kijken we alleen naar dit podium'

Tiende, elfde en twaalfde. Dat is wat de 44e editie van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) van vrijdag 7 februari voor de drie inzendingen uit de gemeente Peel en Maas opleverde. De Breurkes uit Panningen (tiende) en Alaaf Airlines uit Helden (twaalfde) stonden in het verleden al vaker op het podium. Prins & Aod Prinse Graashook (elfde) debuteerde. "We hebben er met z'n allen een geweldige avond van gemaakt."

Het liedje 'Wacht neet op later' van de Grashoekse inzending werd geschreven door Job van Hoof. Als oud-prins van carnavalsvereniging De Graasvraeters zong hij zelf ook mee. "Het was een geweldige ervaring", vertelt hij. "We hadden van tevoren niet eens gedacht dat we de halve finale zouden halen. We zijn eigenlijk achttien carnavalisten die normaal naar dit podium en deze artiesten kijken. Nu stonden we er zelf tussen."

André Rijs is één van de Grashoekse oud-prinsen die in de tent in Echt het podium mocht beklimmen. "Dat was met geen pijn te beschrijven, zo mooi." Voor André zeker. Zoon Joeri is namelijk óók een oud-prins. "Ik ben er wel heel trots op dat ik daar met hem mocht staan." Ook André beschouwt het halen van de finale al als een superprestatie. "Dat komt ook door Grashoek. We hebben een bom stemmen binnengehaald in de halve finale en in de finale.Daar zijn we iedereen eeuwig dankbaar voor. Als er iets gebeurt in Grashoek, dan staat het hele dorp er ook achter."

Overleden oud-prins
Job schreef het lied naar aanleiding van het overlijden van oud-prins en oud-voorzitter van De Graasvraeters Frits Gommans afgelopen mei. Het nummer gaat er dan ook vooral over om het moment te grijpen en niet te wachten. Zelfs als de LVK-finale ooit nog eens gehaald gaat worden, wordt het lastig afgelopen editie te overtreffen, denkt André. "Vooral vanwege die dubbele betekenis die het voor ons heeft. Het wordt verrekte moeilijk dit te evenaren."

De LVK-debutanten hebben de komende tijd genoeg kans om hun nummer in heel Limburg te laten horen. "We krijgen verzoeken uit de hele provincie", vertelt Job. Toch houden de oud-prinsen de boot vaak af. "Veel van ons zijn lid van de raad van De Graasvraeters", leggen Job en André uit. "We willen niet dat de vereniging eronder lijdt als wij een optreden hebben. Alleen als we zelf geen verplichtingen hebben, kunnen we optreden."

Jubileum in aantocht
Alaaf Airlines uit Helden mocht voor de derde keer in het bestaan het bekendste podium van vastelaovendvierend Limburg op. Dit keer met het nummer 'Duit Ali ut express?'. Ook na twee keer blijft het een geweldige ervaring, vertelt Cindy Zelen. "Eén groot feest was het. De sfeer onder de artiesten was top. En ook de zaal deed goed mee met onze plaat. Dat hoorden we achteraf, want tijdens het optreden waren we vooral gefocust op de voorste rijen waar de fans uit Helden stonden."

De Heldense inzending eindigde op de twaalfde plek met hun eigen geschreven lied. Een prima uitslag, vindt Cindy. "We hadden niks te verliezen. We voelden ons eigenlijk al winnaar omdat we de finale gehaald hadden. Als je kijkt naar de grote namen in het linkerrijtje is het alleen maar mooi dat we daar zo dicht bij zaten." Dit jaar was speciaal voor Alaaf Airlines, maar volgend seizoen belooft ook heel mooi te worden. "We doen dan voor de elfde keer mee aan de liedjesavond in Helden, dus we vieren een jubileum. Nu gaan we nog nagenieten van de LVK-finale en na de vastelaovend gaat de focus op volgend jaar."

LVK-interieur
Dat geldt ook voor De Breurkes. De twee Panningse broers horen inmiddels bij het LVK-interieur en stonden alweer voor de zesde keer in de finale. Met hun nummer 'Gooije Gronk' werden ze dit keer tiende. "Nog net het linkerrijtje", vertelt 'breurke' René. "Dat is hartstikke mooi. Ik heb van tevoren gezegd dat ik hoopte dat we bij de eerste zes of zeven zouden eindigen. Dat is dan helaas niet gelukt, maar we hebben een prachtige avond gehad. De sfeer in de zaal en op het artiestendeck was heel goed."

Winnaar van het LVK werd voor de vierde keer het duo Spik en Span uit Susteren. Dit keer met het nummer 'Vrunj tot de allerleste runj'. "Een goeie winnaar", vindt René. "Toen zij met hun nummer begonnen, ontplofte de tent in Echt." Volgend jaar gaan de Panningse broers weer gewoon een liedje insturen om mee te dingen naar een plek in de finale. "Onze tekstschrijver Robert Janssen en Mark van Mullekom hadden alweer ideeën. Maar dat komt na de 'vastelaovend' wel. Nu eerst weer optreden en genieten."

Tekst: Rob Dieleman
Beeld: Graatje Weber (L1/L11 Alaaf)
Foto: Prins&Aod Prinse Graashook op het podium tijdens de LVK-finale