Miranda Vaes Meijel

Dit 'Mèhls dörske' wilde als klein meisje op ballet, maar het werd majorette. Daarnaast doet ze het dankbare werk van therapeutisch peuterleidster en is ze betrokken bij de Meijelse carnavalsstichting De Véngneuze. Deze week wordt Miranda Vaes (47) geplukt.

Miranda woont samen met haar vier mannen in Meijel: vriend Eric, haar 'Mèhlse' vriend, en hun drie zonen Siem (16), Ries (15) en Hidde (13). Haar zonen groeien Miranda inmiddels naar eigen zeggen boven het hoofd. "Eric en ik zijn sinds 1991 samen. We hebben elkaar leren kennen tijdens het stappen bij 'Jan van de Sjop', bar-disco De Pannesjop aan de Kerkstraat. Op 7 april, weet ik nog. Het was namelijk Erics verjaardag." Miranda en Eric hebben een tijdje in Den Bosch gewoond vanwege het werk van Eric in Gorinchem. "We wilden niet meteen in Meijel gaan wonen en dit kwam zo uit vanwege Erics werk."

Toch keerde het stel in 2001 terug naar haar geboortegrond. "We wilden heel graag dichter bij familie wonen. Eric heeft namelijk een zusje met een verstandelijke beperking die veel zorg nodig heeft. Hij wilde er meer voor haar kunnen zijn. Ik was een paar jaar daarvoor mijn jongere broer Maurice verloren, die toen pas 22 jaar was." Miranda en Eric woonden tot 2006 op In de Haag in Meijel en kochten in 2007 het huis waar ze nu wonen. "We hebben alles hier en vinden het heerlijk dat we zo dicht bij het dorp wonen." Miranda's zus Hariëtte (48) woont in Grashoek, hun moeder in Panningen en vader in Meijel.

Ontwikkelingsachterstand
Miranda werkt momenteel als pedagogisch medewerkster bij zorggroep Adelante in Venlo. "Ik ben een verbindingsmens, houd ervan om met mensen om te gaan en voel me heel betrokken ten opzichte van anderen. Daarom wist ik al snel dat ik agogisch werk wilde gaan doen. Liefst met kinderen." Na de 'dörskesschool' en de mavo in Meijel volgde Miranda daarom de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) in Roermond, gevolgd door enkele jaren Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). "Daarna heb ik een aantal jaar in de kinderopvang gewerkt, totdat ik toe was aan een nieuwe stap."

Inmiddels werkt Miranda al een aantal jaar op de therapeutische peutergroep Dikkerdje Dap bij Adelante in Venlo. Deze groep is bedoeld voor kinderen van 1,5 tot 4 jaar die aangewezen zijn op vroegtijdige revalidatiebehandeling en intensieve stimulering op alle aspecten, legt Miranda uit. "Daar werk ik met kinderen met motorische stoornissen. Soms in combinatie met achterstanden, problemen of stoornissen op andere ontwikkelingsgebieden. De behandeling vindt in groepsverband plaats en wordt begeleid door verschillende behandelaars, zoals een revalidatiearts, therapeutisch peuterleidster, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, maatschappelijk werker en orthopedagoog."

Het doel van deze behandelvorm is de ontwikkeling van het kind stimuleren. "Dit doen we door optimaal aandacht te besteden aan alle aspecten van de ontwikkeling. Spelenderwijs worden nieuwe vaardigheden aangeleerd, bijvoorbeeld op het gebied van beweging, communicatie, het sociaal-emotionele vlak en zelfredzaamheid. En we zijn natuurlijk een luisterend oor voor de ouders, want die hebben vaak al veel meegemaakt met hun zoon of dochter." Het is dankbaar werk, vindt Miranda. "Zeker als je de kinderen ziet groeien, letterlijk en figuurlijk. En dat is dan dankzij onze hulp."

De 'knaptoet'
Werken met kinderen doet Miranda ook op een hobbymatige manier. Ze is een echte carnavalsvierder en besloot zich enkele jaren geleden aan te sluiten bij De Véngneuze in Meijel, de carnavalsstichting van Stichting Tiener Events Meijel. De stichting werd in 2015 opgericht met als doel activiteiten voor jeugd van groep 8 tot en met 15 jaar te organiseren. "Het is eigenlijk de 'knaptoet' van vroeger. Dat was een instuif voor de jeugd. Het is ontzettend leuk om iets voor de Meijelse jeugd te kunnen betekenen. Mijn eigen jongens hebben er ook bij gezeten."

Zelf zat Miranda vroeger op majorette bij de Mèhlse Dörskes. Ballet was er in Meijel in 1981 niet, dus was de keuze voor Miranda snel gemaakt. MD Meijel, inmiddels kort voor Majorette en Dans Meijel, is een sportvereniging die ruim veertig jaar een begrip is in het dorp. Miranda: "Ik heb in 1991 in Tilburg een instructrice-opleiding gevolgd en daarna aan verschillende verenigingen lesgegeven in Maastricht, Asten, Roermond en Waalwijk. Tot 1999 heb ik zelf gedanst als solist, in duo en kwartet; daarna heb ik een aantal jaar niks gedaan. In 2010 heb ik 1,5 jaar in het bestuur van MD Meijel gezeten en van 2011 tot 2015 heb ik weer lesgegeven bij MD Meijel." Met haar groepje stond Miranda in 2012 nog op het Europees kampioenschap in Frankrijk. "Ik kon het nog! En bleek nog best handig met de baton (twirlstok, red.). Daar lieten we de moordende concurrentie achter ons en haalden we een tweede plek."

Oude dansrotten
Ook al is ze een paar jaar geleden gestopt als instructrice bij MD Meijel (Majorette en Dans Meijel), betrokken is Miranda nog wel. "Wat het zo'n leuke sport maakt, is de combinatie tussen muziek, twirl en ballet. Maar dat maakt het ook heel pittig, zeker als je als instructrice eindverantwoordelijk bent. Je bent veel bezig met nieuwe dansen bedenken, bijpassende muziek erbij zoeken en pakjes in elkaar knutselen. Dat kost een hoop tijd. Nu weten ze me bij MD Meijel te vinden als ze advies nodig hebben. En dat is ook prima." Zo trainde Miranda de 12-jarige Leanne Brummans uit Meijel vorig jaar in aanloop naar het Europees kampioenschap majorette in Italië, dat in oktober plaatsvond. Leanne haalde daar de 13e plaats.

Zelf blijft de Meijelse ook nog in beweging als lid van de 18-plus-dansgroep Move it! van MD Meijel. "Het is leuk om samen met die andere dames met dansen bezig te zijn. Engela Snijders en ik zijn er wel de oude rotten tussen de jongere dames. Maar dat maakt het niet minder leuk. Het is heerlijk om met dansen fit te blijven en ik vind het gewoon leuk om te doen. Het is mijn uitlaatklep." Swingen doet Miranda ook in de nieuwe voorstelling 'Ik ben Alexander' van Toneelvereniging COM in Meijel, die vanaf eind maart te zien is. "Daar dans ik in. Het fijne is dat ik de dans hier niet zelf hoef te bedenken, maar hij wordt voor me bedacht. Dat vind ik na jaren zelf dansen in elkaar geknutseld te hebben, eigenlijk best wel lekker."

Tekst en beeld: Kim Jacobs